Saltar apartados

La Seu Ciutat d'Alacant acull l'exposició "Llapis, Paper i Bombes. 1936-1939"

Alacant, 9 de juny de 2014

Un centenar de dibuixos realitzats pels xiquets i xiquetes que van ser evacuats a diversos llocs d'Europa durant la Guerra Civil Espanyola s'exposen des d'avui i fins al 26 de juny en la Seu Ciutat d'Alacant. La mostra “Llapis, Paper i Bombes. 1936.1939” està integrada per un centenar de dibuixos en paper amb llapis de colors, en els quals aquests menuts plasmen les seues punyents experiències durant la guerra. L'exposició inclou també fotografies i cartells de l'època pertanyents al Centre Documental de la Memòria Històrica de Salamanca i una banda sonora creada especialment per a aquesta mostra pel músic italià Giovanni Alberto Croatto.

Els comissaris de l'exposició, José Antonio Fernández Cabello, Ramón Galdrán, Remedios Izquiero, Carlos Salinas i Teresa Sanz, junt amb el director del Secretariat de Promoció Cultural i Lingüística de la UA, Josep Ochoa, inauguraran la mostra avui dilluns 9 de juny, a les 20.15 h.

Els dibuixos exposats es trobaven dipositats en diverses institucions com la Biblioteca Nacional o les universitats de Califòrnia de San Diego i Columbia de Nova York. També s'hi han inclòs dibuixos realitzats pels xiquets i xiquetes que van ser evacuats a Rússia, cedits per a l'ocasió per l'Associació Arxiu Guerra i Exili i pel Centre Espanyol de Moscou.

Tres seccions conformen el recorregut expositiu. Una primera part integra els dibuixos relacionats amb tres escenaris de la Guerra Civil: El bombardeig de Madrid, d'on procedien molts dels xiquets, el bombardeig de Port Bou, origen dels xiquets evacuats a les colònies del sud de França, i la batalla de Terol, com una esperança per als republicans. La segona secció de la mostra inclou dibuixos relacionats amb la vida en les colònies i una última part conté dibuixos relacionats amb l'evacuació des del seu lloc de residència a les colònies. Junt amb la Universitat d'Alacant, han coordinat la mostra un grup de professors d'Història d'instituts d'ensenyament secundari d'Alacant, entre els quals es troben José Antonio Fernández, Ramón Galdrán, Remedios Izquierdo, Carlos Salinas i Teresa Sanz.

L'Àrea Didàctica del MUA ha editat una guia i un quadern didàctic per a alumnes i professors en edició bilingüe.

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464