Saltar apartados

La Facultat d'Educació de la UA commemora la creació de les Escoles Normals d'Alacant homenatjant pedagogs il·lustres

Una placa per a Ferrer i Guàrdia i dues aules per a Eliseu Gómez i Fernando de Vera completen una jornada dedicada a l'evolució de l'educació

En les imatges, moment de la inauguració de la placa dedicada a Ferrer i Guàrdia i llegenda d’aquesta

Alacant, 5 de maig de 2014

La Facultat d'Educació de la Universitat d'Alacant ha celebrat aquest matí una jornada commemorativa del 170 aniversari de la creació de les Escoles Normals de la província d'Alacant. Els actes, que han estat presidits pel rector, Manuel Palomar, i han comptat amb la participació de la degana, María Ángeles Martínez, s'han iniciat amb la col·locació d'una placa dedicada a Francesc Ferrer i Guàrdia en l'accés principal del nou edifici de la Facultat. Palomar ha reivindicat la figura d'aquest il·lustre pedagog, afusellat en 1900 pel seu ideari pedagògic que fomentava el desenvolupament integral de la infància sota paràmetres laics i d'escolarització conjunta per a xiquets i xiquetes, basat en coneixements científics i humanístics i el contacte amb la naturalesa. En el mateix acte, el rector ha recordat el 75 aniversari de l'afusellament de l'intel·lectual alacantí Eliseu Gómez Serrano, director de l'Escola Normal d'Alacant i un dels impulsors de conceptes pedagògics sobre els que encara avui s'assenten els plans educatius dels països més avançats. Palomar ha destacat que es tracta “de dues persones idèntiques per la seua dedicació completa a un ideal, l'educació, que van acabar pagant amb les seues pròpies vides”.

El programa ha continuat amb un recorregut per l'exposició sobre la història de la facultat, situada en els passadissos de l'edifici, i amb la inauguració de dues aules que des d'avui portaran el nom d'Eliseu Gómez i Fernando Vera, últim director de l'Escola de Magisteri de la UA i impulsor de la Facultat d'Educació. Els actes han comptat amb la presència de familiars dels dos homenatjats, que han agraït les mostres d'afecte i els reconeixements a la tasca feta pels seus respectius familiars.

Després de la inauguració s'ha procedit a la presentació de dos llibres sobre diferents aspectes històrics de les escoles normals; un, el titulat Las escuelas normales en la Provincia de Alicante durante el s. XIX, és obra de Georgina Blanes, Rafael Sebastià i Emilia Tonda, i el segon, Las escuelas normales de Alicante. Conservadurismo y renovación entre 1844 y 1931, de Faustino Larrosa i Leonor Maldonado. Durant la presentació s'ha destacat “la tasca feta per les escoles normals, responsables de la formació de mestres de la província d'Alacant durant més de 150 anys”, així com “la tradició centenària sobre la qual s'assenten els actuals conceptes educatius”. “L’actual Facultat d'Educació -ha dit el rector- recull el llegat d'aquells establiments, a través d'aquests llibres recuperem el passat per a comprendre’l i saber amb més exactitud on anem o volem anar”.

La jornada ha conclòs amb una conferència en la sala de graus de la Facultat a càrrec de Josep Daniel Climent titulada “Memòria i reivindicació d’Eliseu Gómez Serrano, mestre i ciutadà compromès”.

 

GALERIA D'IMATGES

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464