Saltar apartados

La Universitat d'Alacant lamenta profundament la mort de Ramón Martín Mateo, referent històric i acadèmic exemplar

 

Alacant, 22 de maig de 2014

L'equip de direcció i la comunitat universitària lamenten profundament la mort del catedràtic de Dret Administratiu i rector de la Universitat d'Alacant entre 1986 i 1993, Ramón Martín Mateo.

La vetla del professor Ramón Martín Mateo, magnífic i excel·lentíssim senyor rector de la Universitat d’Alacant entre 1986 i 1993, estarà instal·lada a partir de les 12 hores d’avui, dijous, dia 22 de maig, a la Sala 1 del Tanatori de la Santa Faç, al costat de l’Hospital Clínic Universitari de Sant Joan d’Alacant. El sepeli tindrà lloc demà divendres, dia 23 de maig, al mateix lloc, a les 10.15 hores.

Les reaccions no s'han fet esperar i des de primera hora del matí, quan s’ha conegut el fatal desenllaç, s'han succeït les mostres de dolor i respecte per la pèrdua de tan il·lustre professor, un referent internacional en Dret Ambiental. El rector, Manuel Palomar, i el seu equip han expressat el dolor per la pèrdua d’un acadèmic exemplar, investigador incansable i inevitable referent històric per a la Universitat d'Alacant a la qual ha estat vinculat fins als últims dies. Palomar n’ha destacat “el caràcter avantguardista en gestió universitària i el tarannà innovador en ciència i medi ambient, cosa que li va valdre importants reconeixements com el Premi Jaume I de Medi Ambient”. El rector l’ha descrit com “una persona amb un gran perfil humà, dialogant i amable, que deixa una marca inesborrable en la nostra universitat”.

El rector honorífic de la Universitat d'Alacant, Antonio Gil Olcina, ha assenyalat “el gran pesar” que ha sentit quan ha sabut la notícia, “perquè no solament es perd el professor, el company, l'exrector de la nostra institució, sinó l'amic que es va interessar per una universitat llavors emergent i es va quedar captivat per una ciutat en què mai era hivern. Ramón era una persona que desbordava cordialitat i bonhomía”, ha assegurat.

Andrés Pedreño també ha destacat “la vessant humana” de qui “va contribuir a crear un clima de cordialitat i entesa a la universitat, i que va donar suport a un munt d'idees i iniciatives”, ha dit. “Sempre assequible i planer, va fer que la universitat fóra propera per a tots els pobles de la província, on era especialment estimat. En l'àmbit acadèmic (li agradava l'autoqualificatiu ‘d’enginyer social’), les seues sensibilitats multidisciplinàries cap al medi ambient, la desregulació o moltes altres matèries, el van portar a plantejar posicions crítiques no gaire comunes en l'esquerra española”, ha declarat.

També Salvador Ordóñez ha expressat el seu pesar per la pèrdua d’”un home pròxim, humil, apegat a la terra, amb aquella filosofia que dóna haver viscut molt. La seua visió, les seues idees i els seus consells van ser de gran utilitat en la meua etapa de gestor universitari”, ha confessat, i ha declarat que era una persona “que creia en la institució universitària, en la seua autonomia, base de la seua independència del poder polític, i de l'exercici de la llibertat de càtedra i d'investigació, principis universitaris irrenunciables des de fa més d'un mil·lenni”. Ordóñez ha expressat el seu “respecte al mestre” i n’ha destacat “la serenitat d'ànim, la perspicàcia i capacitat d'anticipar-se al futur”.

Per la seua banda, Ignacio Jiménez Raneda, que es troba fora d'Espanya per motius acadèmics, ha lamentat la seua absència en un moment tan trist per a la institució. De Ramón Martín Mateo n’ha remarcat que “va protagonitzar la incorporació de la Universitat d'Alacant a l’LRU, Llei de reforma universitària, que va significar l'entrada de la participació de la comunitat universitària en la gestió de la institució”. Amb ell, afirma l'exrector, “la Universitat d'Alacant va guanyar en dimensió i qualitat”.

La Facultat de Dret, l'Institut de l'Aigua i les Ciències Ambientals, del qual va ser inspirador i artífex, el Departament d'Estudis Jurídics de l'Estat, sindicats, departaments, serveis i personalitats universitàries han manifestat a través de comunicats la “tristesa” per la pèrdua i han lloat “la seua gran qualitat humana, la seua excel·lent categoria intel·lectual, el seu extraordinari sentit de l'humor, el seu bon treball durant tants anys”.

 

Un referent acadèmic internacional

Ramón Martín Mateo (1928, Valladolid- Alacant, 2014) va ser també rector de la Universitat del País Basc i va ocupar importants càrrecs de responsabilitat universitària estatal. Expert de les Nacions Unides en diferents projectes durant els anys setanta, va ser vocal electiu del Consell d'Estat (1990-2003) i del Consell Estatal de l'Aigua (1991). Va ser autor del primer manual universitari de dret ambiental, una àrea que Ramón Martín Mateo va introduir a Espanya des dels Estats Units i Alemanya, països on s’havia desenvolupat aquesta disciplina.

Amb més de quaranta llibres publicats i més de trenta tesis doctorals dirigides, va rebre nombroses distincions honorífiques, com l'Ordre del Mèrit Civil, el Premi Nacional i el Jaume I de Medi Ambient, i els nomenaments com a doctor honoris causa per diferents universitats, com la Rovira i Virgili, la de Lleó, Múrcia o la de Mendoza, a Argentina.

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464