Saltar apartados

La UA organitza el I Col·loqui Internacional sobre Gènere i Transició Política

El congrés és fruit de la col·laboració entre el Centre d'Estudis de la Dona de la UA i l'equip de recerca del projecte "Fent Història: Gènere i Transició a Espanya"

 

Alacant, 26 de maig de 2014

Els pròxims dies 28 i 29 de maig la Universitat d'Alacant acull el primer Congrés Internacional "Fent Història: Gènere i Transició Política", organitzat per l'equip de recerca del projecte "Fent Història: Gènere i Transició a Espanya", en col·laboració amb el Centre d'Estudis sobre la Dona de la Universitat d'Alacant (CED).

El congrés l’inaugurarà el dimecres 28 de maig a les 9.00 h el rector de la UA, Manuel Palomar; la vicerectora d’Investigació, Desenvolupament i Innovació, Amparo Navarro, i la directora del CED, Nieves Montesinos, en la sala de graus Alfredo Orts de l'Escola d'Òptica i Optometria. Asunción Ventura, professora de la Universitat Jaume I, oferirà la conferència inaugural que tractarà sobre “El silencio de género en la Constitución de 1978”.

El congrés inclou dos apartats: La transició política a Espanya i les transicions en marxa (Tunísia i Llatinoamèrica). Segons l'organització, el desenvolupament dels estudis de gènere en diverses disciplines ha demostrat que el coneixement del passat, de la política i de qualsevol àmbit de la societat s'ha construït silenciant la veu i l'actuació de les dones. I encara que cada vegada hi ha més estudis que reflecteixen les experiències de les dones en la història, aquests abasten períodes cronològics i geogràfics amplis i, per tant, de caràcter general. Es para escassa atenció en aquest sentit a les etapes de canvi d'uns règims polítics a uns altres, és a dir, als processos de transició política, especialment a la transició a la democràcia.

El I Col·loqui Internacional Fent Història. Gènere i Transició Política tractarà els discursos de gènere i les experiències de les dones en aquests processos, afavorint un enriquiment de la història en completar aquest buit. Però sobretot proposa replantejar qüestions i conceptes bàsics com democràcia, igualtat, ciutadania, acció col·lectiva, militància o identitat, que tradicionalment s'han interpretat en clau només masculina. D'aquesta manera, s’incorporen en les anàlisis històriques i polítiques elements com l'accés real, no solament formal, a la ciutadania política i social, la presència desigual en els llocs de poder, la asimetria en les formes de militància en funció del gènere o el plantejament de la divisió rígida entre l’estament públic i el privat, entre altres qüestions.

 

Programa

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464