Saltar apartados

El cantautor i poeta Vicente Llorente ret homenatge a Mario Benedetti en la Seu Ciutat d'Alacant

Aquesta activitat forma part del programa dissenyat pel CEMAB en homenatge al poeta en el cinquè aniversari de la seua mort

 

Alacant, 12 de març de 2014

El pròxim 17 de maig es complirà el cinquè aniversari de la mort de Mario Benedetti. Amb aquest motiu, el Centre d'Estudis Iberoamericans Mario Benedetti (CEMAB) ha dissenyat un ampli programa d'activitats al voltant del poeta que van començar el passat mes de febrer amb la posada en marxa del Club de Lectura Mario Benedetti i que finalitzaran el pròxim mes de juny de 2014.

Emmarcat en aquest programa commemoratiu, la Seu Ciutat d'Alacant acollirà  l’Homenatge a Mario Benedetti: 5 anys després, el pròxim divendres 14 de març, a les 20.30 h, a càrrec del cantautor i poeta Vicente Llorente. L'homenatge oferirà un recorregut per l'obra de Mario Benedetti amb les composicions originals que Llorente ha creat per als seus poemes i altres de les seues cançons.

La directora del CEMAB, Eva Valero, assegura que l'homenatge a Mario Benedetti s'intensificarà durant els pròxims mesos amb la convocatòria del II Certamen Literari Mario Benedetti (previst per al mes d'abril), el Seminari Mario Benedetti i els poetes comunicants, (de l'1 al 3 d'abril), una lectura pública de la seua obra (en dates properes al 17 de maig, data de la seua mort) i l'exposició “Mario Benedetti en la Universitat d'Alacant (1990-2004). Defensa de l'alegria” (en el mes de maig).

 

PROGRAMA HOMENATGE A MARIO BENEDETTI

Club de Lectura Mario Benedetti

El CEMAB ha posat en marxa el club de lectura dedicat a l'obra de Mario Benedetti que imparteix Sergio Galindo, el qual va començar el passat mes de febrer i finalitzarà el 12 de maig de 2014.

Amb l'objectiu de construir nous espais de diàleg i reflexió sobre la seua obra literària, el club de lectura es desenvolupa en sessions per a posar en comú una selecció d'obres de Mario Benedetti (conte, novel·la i poesia), així com en sessions en les quals s'atenen altres maneres d'expressió artística: adaptacions cinematogràfiques i versions musicals.

El CEMAB ha posat a la disposició dels alumnes exemplars de les lectures seleccionades que formen part del fons de la biblioteca personal de l'escriptor. Així mateix, el professor mostrarà als matriculats en el club els exemplars més valuosos de la biblioteca, les anotacions en els marges de l’escriptor mateix, els autògrafs i altres materials.

II Certamen Literari Mario Benedetti

Després del bon acolliment de la comunitat universitària del I Certamen Literari Mario Benedetti, el CEMAB convocarà en el mes d'abril la segona edició, en la qual es repetiran les categories de relat i poesia (en castellà i en valencià), dos dels gèneres principals de la producció de Benedetti. Amb aquesta iniciativa el CEMAB manté la voluntat de fomentar l'interès per l'escriptura creativa i reivindicar el necessari lloc que la imaginació ha de tenir en l'espai universitari.

Seminari “Mario Benedetti i els poetes comunicants”

De l'1 al 3 d'abril tindrà lloc el seminari “Mario Benedetti i els poetes comunicants”. El seminari proposa actualitzar la reflexió crítica sobre l'obra poètica de Mario Benedetti i dels seus contemporanis (Juan Gelman, Nicanor Parra, Roque Dalton, Ernesto Cardenal, Idea Vilariño, Roberto Fernández Retamar) als quals Benedetti va anomenar "poetes comunicants" i que conformen el que en la història de la literatura llatinoamericana s'ha denominat com a "poesia col·loquial o conversacional". Alguns autors principals de la literatura escrita en castellà en les últimes dècades, guardonats amb premis com el Cervantes (Gelman i Parra) o el Reina Sofia (Benedetti), seran l'objectiu principal d'anàlisi del seminari. Organitzat pel CEMAB, el seminari compta amb la col·laboració de l'Ambaixada d'Uruguai, la Fundació Mario Benedetti, la Facultat de Filosofia i Lletres de la UA, la Càtedra Vargas Llosa i la Fundació Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes.

 

PROGRAMA

 

Lectura pública de l'obra de Mario Benedetti

En dates properes al cinquè aniversari de la mort de Mario Benedetti (el 17 de maig) el CEMAB convocarà una lectura pública de la seua obra en el racó dels Poetes de la Universitat d'Alacant (amfiteatre a l'aire lliure davant de l'Aulari I). L'acte estarà obert a tots aquells que desitgen participar amb la lectura d'algun fragment o poema escollit per ells mateixos. El CEMAB, així mateix, posarà a la disposició dels participants una selecció de poemes.

Exposició “Mario Benedetti en la Universitat d'Alacant (1990-2004). Defensa de l'alegria”

En el mes de maig, i coincidint amb els cinc anys de la mort de Mario Benedetti, s'exposarà la mostra “Mario Benedetti en la Universitat d'Alacant (1990-2004). Defensa de l'alegria”. “L'exposició vol ser un recorregut a través d'imatges i paraules de Mario Benedetti en el campus de la UA i en la ciutat d'Alacant, amb les quals reconstruir la seua amistat, la seua presència i la seua generositat amb la UA”, segons afirma la directora del CEMAB, Eva Valero.

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464