Saltar apartados

La Universitat d'Alacant promociona la igualtat en els centres de secundària amb el projecte "SECUNdant la IgUAltat"

Amb solament un 11,6% de dones, les titulacions d'Enginyeria i Arquitectura continuen masculinitzades

Imatge de la primera de les sessions de “Dones a ciència certa” oferida en l'IES María Blasco de Sant Vicent del Raspeig

Alacant, 14 de març de 2014

Amb tan sols un 11,6% de dones matriculades, les titulacions de la branca d'Enginyeria i Arquitectura continuen masculinitzades. Per contra, amb un 63,5%, la concentració de l'alumnat femení es troba en la branca de Ciències Socials i Jurídiques. Aquestes dades, recollides per la Unitat d'Igualtat de la Universitat d'Alacant durant el 2012, demostren que el biaix de gènere en l'elecció de la titulació segueix present en la nostra societat. En aquest sentit, amb l'objectiu d'acostar la promoció de la igualtat als centres educatius de secundària de la província d'Alacant, i trencar amb els estereotips en els processos d'elecció d'estudis, el Vicerectorat d'Estudiants, junt amb la Unitat d'Igualtat, ha posat en marxa el programa “SECUNdant la IgUAltat”.

La primera acció d'aquest projecte, titulada “Dones a ciència certa”, consisteix en xarrades informatives oferides per docents i investigadores de la Facultat de Ciències, on es cursen els graus de Biologia, Ciències del Mar, Geologia, Matemàtiques, Química i Òptica i Optometria, per a compartir la seua experiència professional i personal en àrees tradicionalment “d’homes”. “Iniciem aquest programa oferint als instituts el projecte ‘Dones a ciència certa’ amb el qual es vol mostrar l'aportació de les científiques al desenvolupament social així com la gran oferta educativa a la qual els alumnes poden accedir”, apunta Nuria Grané, vicerectora d'Estudiants.

Amb l'assistència de més d'un centenar de joves, durant la jornada d'ahir es va celebrar la primera d'aquestes xarrades de la mà de tres investigadores que, a més, ocupen càrrecs de responsabilitat en la UA: la professora del Departament de Química Analítica, Nutrició i Bromatologia i vicerectora, Nuria Grané; la catedràtica en Química Orgànica i vicerectora d'Estudis, Formació i Qualitat, Cecilia Gómez, i la professora del Departament d'Agroquímica i Bioquímica i directora del Centre de Formació Contínua, Juana Jordá, en l'IES María Blasco de Sant Vicent del Raspeig.

A més de les xarrades, “Dones a ciència certa” engloba una col·lecció de recursos audiovisuals i didàctics així com una selecció de pàgines web on es mostra l'aportació de dones que desenvolupen la seua carrera professional a partir de la seua formació en estudis vinculats amb l'àrea de ciències. Es tracta d'una col·lecció de materials disponibles per al professorat de secundària, entre els quals destaca la pàgina de la Comissió Europea La ciència és cosa de xiques!, que arreplega “sis raons per les quals la ciència necessita dones” i el qüestionari “Descobreix la investigadora que hi ha en tu”.

“El nostre projecte mostra el compromís de la UA a desenvolupar estratègies de ruptura d'estereotips en general i, en particular, en el procés d'elecció d'estudis que avui continuen marcats per estereotips i prejudicis de gènere”, apunta M. José Rodríguez, directora de la Unitat d'Igualtat, qui destaca que “en el II Pla d'Igualtat d'Oportunitats entre Dones i Homes de la institució ja es va incloure com a acció específica la realització de campanyes de sensibilització dirigides a l'alumnat de secundària”.

 

GALERIA D'IMATGES

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464