Saltar apartados

L'Hospital d'Elx acull la presentació d'un Manual de electrocardiografía para enfermeria

Obra del professor de la UA i supervisor de Docència de l'hospital il·licità, Antonio Peña, ofereix els coneixements i les habilitats per a fer i interpretar un electrocardiograma

Alacant, 20 de març de 2014

L'Hospital General Universitari d'Elx ha acollit la presentació del Manual de electrocardiografía para enfermeria, una eina que té com a objectiu ajudar els professionals a adquirir els coneixements i les habilitats que els permeten fer de manera correcta i interpretar de manera sistemàtica un electrocardiograma, cosa que segons ha destacat l’autor, «era una mancança formativa que s'adquiria una vegada començada la carrera professional».

El manual, publicat pel Consell d'Infermeria de la Comunitat Valenciana (CECOVA), ha sigut elaborat per Antonio Peña, supervisor de Docència del Departament de l'Hospital d’Elx i professor associat del Departament d'Infermeria de la Universitat d'Alacant.

L'electrocardiograma és una prova que es fa al pacient i que mostra l'activitat elèctrica del cor, i té una funció molt important en el diagnòstic de patologia cardíaca i extracardíaca, de manera que el maneig de la tècnica és fonamental.

En aquest sentit, Antonio Peña explica que «es tracta d'un mètode que el personal d'infermeria fa servir amb gran assiduïtat en la seua pràctica clínica. A pesar que moltes de les alteracions electrocardiogràfiques posen de manifest greus problemes per a la salut dels individus, hi ha professionals sanitaris que opinen que n’hi ha prou que en infermeria se sàpia fer l'electrocardiograma, sense necessitat d'interpretar-lo. Per contra, la meua experiència personal i professional em diu que també hem de saber reconèixer-los».

«Cal no oblidar que el personal d'infermeria atén el pacient les 24 hores del dia en hospitals i institucions sociosanitàries, i ha d'actuar de manera ràpida per a prevenir complicacions i millorar el pronòstic de les desviacions de salut, de vegades associades a una patologia cardiovascular, i per tant, detectables amb l'electrocardiograma. Per tot això i, a pesar que la identificació d'alteracions electrocardiogràfiques és complexa, considere que el personal d'infermeria ha de conèixer la tècnica correcta de realització d'un electrocardiograma, així com detectar, com a mínim, les alteracions que comporten un risc vital per al pacient», conclou Antonio Peña.Presentació del manual

A la presentació del manual, que ha tingut lloc avui a l'Hospital d’Elx, han assistit l'autor del llibre, Antonio Peña, la doctora Mercedes Arencibia, subdirectora mèdica de l'Hospital General Universitari d'Elx, José Zaplana, subdirector d'Infermeria de l'Hospital, José Antonio Àvila, president del Consell d'Infermeria de la Comunitat Valenciana i Ángela Sanjuán, directora del Departament d'Infermeria de la Universitat d'Alacant.

Antonio Peña és màster en Ciències de la Infermeria per la Universitat d'Alacant i professor associat del Departament d'Infermeria d'Universitat d'Alacant des de 1990. També ha sigut professor de Patologia General i Cures d'Infermeria d'Urgències en la Universitat Cardenal Herrera CEU d'Elx.

És, a més, supervisor de Docència de l'Hospital General Universitari d'Elx des de 1995, i prèviament havia treballat com a infermer en diversos serveis (urgències, sala d’operacions, anàlisis clíniques). Peña és també especialista en anàlisis clíniques, salut mental, pediatria i puericultura i gestió de serveis d'infermeria, i ha sigut professor de nombrosos cursos d'Emergències, Urgències, Primers Auxilis, Electrocardiografia i Reanimació Cardiopulmonar Bàsica i Avançada.

Aquest professional va ser nomenat el 2006 Col·legiat d'Honor de l'Il·lustre Col·legi Oficial d'Infermeria de la Província d'Alacant per les seues aportacions a aquesta disciplina.


Contingut i estructura del Manual de electrocardiografía

El manual es basa en una metodologia fonamentalment participativa en la qual s'estableixen uns objectius específics al començament de cada tema i es proposen exercicis autocorregibles amb les solucions al final, que s'hauran de fer després de la lectura del tema, i que permeten conèixer al lector si ha assolit els objectius proposats.

Els continguts dels temes estan seqüenciats des de qüestions molt bàsiques com és el coneixement del sistema de conducció elèctric o la tècnica de realització d'un electrocardiograma, fins a altres de més complexes que aborden, de manera senzilla, no solament la manera d'interpretar les diferents alteracions electrocardiogràfiques mitjançant un esquema bàsic i sistemàtic d'interpretació, sinó també l'etiologia i el tractament habitual d’aquestes.

A més, en el penúltim tema es recullen quadres i taules resum que faciliten la interpretació de les alteracions estudiades prèviament. L'últim tema és una guia bàsica que mostra els aspectes del tractament de les alteracions cardiovasculars amb una rellevància especial per a infermeria (farmacopea amb utilitat, dosis, precaucions i preparació de fàrmacs, fluïdoteràpia, tractament elèctric etc.).

 

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464