Saltar apartados

Experts mundials estudiaran en la UA com avaluar l'impacte sobre les poblacions dels projectes

Projectes de cooperació i desenvolupament, ambientals, turístics, instal·lacions industrials, obres públiques i plans d'urbanisme són objecte d'Avaluació d'Impacte Social
Alacant, 27 de març de 2014
L'eliminació del pont Roig d'Alacant, quins efectes tindrà sobre les poblacions que hi ha al voltant? Per a preveure l'impacte social i els efectes que projectes com aquest poden implicar sobre les poblacions del seu entorn, més d'una vintena d'experts mundials participen la setmana pròxima en les I Jornades Avaluacions d'Impacte Socioambiental. Teoria, mètodes i casos. En el Seminari I de la Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials de la Universitat d'Alacant, des del 31 de març i fins al 4 d'abril de 2014, els investigadors treballaran per dilucidar quin tipus de mètodes i tècniques són més adequats per a realitzar l'estudi d'Impacte Social.

Antonio Aledo, professor de Sociologia Ambiental de la UA i un dels directors de les jornades, ha avaluat en diversos projectes d'R+D l'impacte del turisme residencial sobre les poblacions turístiques de Dènia, Santa Pola, Torrevella, Altea i Benidorm, resolent quins beneficis i quins perjudicis provocaria sobre les poblacions. Aquests efectes, dels quals fa anys va advertir, ja s'estan veient ara. Aledo va participar, a més, en la iniciativa ciutadana que es va crear amb motiu de les obres de Renfe per a l'arribada de l'AVE a Alacant. L'investigador recorda que no es va fer cap estudi previ d'Avaluació d'Impacte Social sobre aquest projecte, que haguera permès minimitzar els seus efectes negatius i els beneficis possibles.

L'Avaluació d'Impacte Social ha sorgit davant la necessitat d'incloure en els projectes de desenvolupament l'estudi tant de les conseqüències o impactes socials d'aquests projectes, com dels efectes socials en tals projectes per a solucionar les deficiències en la “comptabilitat social” de qualsevol projecte que produïsca canvi social en les comunitats afectades o intervingudes. L'EIS és aplicable a projectes de cooperació i desenvolupament, ambientals, turístics, instal·lacions industrials, obres públiques, plans d'urbanisme, canvis o modificacions en institucions de salut o ensenyament, programes d'intervenció social així com específicament completar l'anàlisi social i els estudis d'Impacte Ambiental (EIA).

Codirigeix José Andrés Domínguez, investigador de la Universitat de Huelva. Organitza l'Institut de l'Aigua i de les Ciències Ambientals i el Departament de Sociologia I de la Universitat d'Alacant. Hi col·labora el Grup de Recerca de Població, Medi Ambient i Desenvolupament; la Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials de la UA; EIS methods; Alba Sud Investigació i comunicació per al desenvolupament, i la Xarxa Iberoamericana de Recerca en Ambient i Societat.

Més informació

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464