Saltar apartados

Investigadors de la UA obtenen carbó activat a partir de pellofa de cacau

Fotografia de monòlit de carbó activat (f 1cm) sobre jaç de closca de cacau

Alacant, 31 de març de 2014

Investigadors de la Universitat d'Alacant han desenvolupat carbó activat a partir d'un residu agrícola no utilitzat fins avui, com és la pellofa de cacau. La tecnologia s'emmarca dins del desenvolupament de nous materials adsorbents, la qual cosa, atesa la importància que exerceixen aquests materials en diferents aplicacions industrials, és una àrea en contínua expansió.

La síntesi de carbons activats és d'especial rellevància a causa de l'elevada porositat interna que presenten, fet que els confereix altes capacitats de retenció d'una gran varietat de compostos a nivell molecular. “Per aquesta raó, són àmpliament utilitzats en molts sectors industrials: indústries farmacèutiques, licoreres, alimentàries, cigarreres, tèxtils, fabricadores de greixos i olis, productores de gasos, sistemes d'aire condicionat o control d'emissions, entre altres”, explica el professor Juan Alcañiz Monge, principal responsable de la recerca.

Segons el Dr. Alcañiz, “hi ha molt variats procediments per a obtenir carbons activats amb una bona porositat a partir de diversos residus de matèries primeres vegetals com, per exemple, a partir de closca de coco, closca de nous, closca d'ametla, pinyols d'olives, de cireres, préssec, o capoll de cereals. En la majoria d'aquests casos, a causa del procediment emprat en l’elaboració, s'obtenen carbons activats en forma de pols, els quals no són apropiats per al tractament de fluxos de gasos o corrents de líquids, a causa dels problemes que impliquen, com caigudes de pressió en el flux, taponaments, embrutiment del producte que cal purificar a causa de l'arrossegament de fins de carbó actiu. Per això, per a aquestes aplicacions, resulta més apropiat l'ús de peces de carbó activat, les quals es preparen després de l'aglomeració de la pols de carbó activat amb un compost aglomerant".

El procediment, dissenyat i patentat pel Grup de Recerca Materials Carbonosos i Medi Ambient, es caracteritza perquè permet desenvolupar peces de carbó activat (en forma de monòlit), amb una textura porosa de forma controlada, sense necessitat d'utilitzar agents aglomerants ni etapes addicionals per a consolidar-se. Aquest procediment es pot aplicar a qualsevol mescla de residus agrícoles o forestals i la producció industrial requereix costos baixos.

La tecnologia ha sigut provada amb èxit en laboratori i resulta viable tant tècnicament com econòmicament per a obtenir monòlits de carbó activat per a aplicacions en diferents sectors industrials, tals com: descontaminació ambiental, emmagatzematge de gasos, separació de mescles gasoses, purificació de corrents gasosos i eliminació d'impureses entre altres.

 

Comenta aquesta notícia en Facebook o en Twitter.

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464