Saltar apartados

iTunes U destaca en "Top Cursos" una col·lecció de vídeos docents de la Universitat d'Alacant

Es tracta de la primera col·lecció de píndoles educatives (PUA) que ofereix en obert els continguts complets d'un curs formatiu

 

Alacant, 28 de març de 2014

Per primera vegada iTunes destaca en un dels seus frontals una col·lecció de vídeos que arrepleguen els continguts d'un curs en línia gratuït de la Universitat d'Alacant. En concret, el Curs Python per a científics i enginyers, impartit per Juan Luis Cano, va aconseguir la setmana passada el lloc 3r en el "Top Cursos" del portal iTunes U que Apple ha desenvolupat per a difondre materials en obert d'un gran nombre d'universitats i centres de formació superior de tot el món.

La Universitat d'Alacant és un dels centres pioners en aquest sentit, ja que ofereix continguts en aquest espai des de l'any 2010 amb vídeos tipus PUA (Píndoles formatives de la UA).

Aquestes gravacions de caràcter docent, amb format tancat i una durada màxima de 8 minuts, es caracteritzen per la possibilitat de coordinar la gravació del discurs docent i la presentació expositiva (multimèdia). Segons el vicerector de Tecnologies de la Informació, Francisco Maciá, “és un procediment que obeeix a la renovació dels plantejaments, les metodologies i els recursos docents en nivells d'educació superior com una necessitat ineludible i estratègica per a una universitat del segle XXI”.

L'ús de les noves tecnologies en la UA pretén millorar la qualitat de l'ensenyament i afavorir l'èxit escolar, augmentant el rendiment acadèmic dels estudiants i la productivitat dels professors

L'evolució del servei de PUA, que ofereix el Vicerectorat de Tecnologies de la Informació, ha propiciat la creació de col·leccions temàtiques, és a dir, que les gravacions no siguen la producció de vídeos solts i independents, sinó de construccions més complexes com col·leccions o cursos entesos com una sèrie de vídeos ordenats que comparteixen una mateixa matèria.

 

Procés de creació

Quan un usuari inicia la gravació d'una "PUA Col·lecció", automàticament es genera una col·lecció que podrà publicar-se en bloc en qualsevol dels portals multimèdia disponibles en la UA: Campus Virtual, RUA, OCW, iTunes U i YouTube. D'aquesta forma, la visibilitat i impacte d'un mateix curs o col·lecció augmenta considerablement ja que el mateix contingut és accessible des de molt diferents llocs. Aquest ha sigut el cas de la primera col·lecció destacada per iTunes U sobre el llenguatge de programació Python organitzat gràcies a l'Associació CAChemE, que té com a seu l'Institut de Processos Químics de la UA, i a l'ajuda econòmica concedida pel Departament d'Enginyeria Química i l'Escola Politècnica Superior de la UA.

Segons els seus organitzadors, Francisco Navarro i Rubén Ruiz, “l’èxit del curs es deu al fet que Python és un llenguatge de programació lliure i gratuït que està substituint MATLAB, entre altres, en universitats nord-americanes tals com MIT, Stanford o Caltech, i que l’utilitzen empreses com Google o la NASA”.

El servei de gravació de PUA, que ha estat en funcionament des de juliol de 2010, suma més de 2.150 vídeos produïts, ja que des del curs passat han sigut diverses les iniciatives docents que han incorporat aquest sistema de producció de vídeos en la planificació i organització dels seus materials multimèdia com és el cas de XarxaMOOC i UniMOOC, entre altres.

 

Enllaços al curs:

* RUA: http://rua.ua.es/dspace/handle/10045/36116?locale=ca

* iTunes U: https://itunes.apple.com/es/course/curso-python-para-cientificos/id840794776

* YouTube: https://www.youtube.com/playlist?list=plogfizetm_6ihedxw2-8onkclyxgstbo1

 

Peu de foto. Captures del frontal d'iTunes U que destaca la col·lecció Curs Python per a científics i enginyers" de la Universitat d'Alacant.

 

Comenta aquesta notícia en Facebook o en Twitter.

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464