Saltar apartados

Juan Bonilla, guanyador del I Premi Biennal de Novel·la Mario Vargas Llosa

Per la seua novel·la Prohibido entrar sin pantalones, publicada per Seix Barral.

Rafael Chirbes, amb En la orilla (Anagrama), i Juan Gabriel Vásquez, amb Las reputaciones (Alfaguara), n’han sigut finalistes.

Es van presentar 324 novel·les, escrites per autors de disset nacionalitats.

 

Alacant, 28 de març de 2014

L'espanyol Juan Bonilla (Jerez de la Frontera, Cadis, 1966), amb la seua novel·la Prohibido entrar sin pantalones, publicada per l'editorial Seix Barral, ha guanyat el I Premi Biennal de Novel·la Mario Vargas Llosa, dotat amb 100.000 dòlars i una escultura exclusiva donada per l'artista plàstic peruà Fernando de Szyszlo. El lliurament del premi va tenir lloc ahir en la clausura de la Biennal Vargas Llosa 2014, trobada organitzada per la Càtedra Vargas Llosa, Acció Cultural Espanyola (AC/E), la Universitat d'Enginyeria i Tecnologia de Perú i el Grup Hochschild.

En Prohibido entrar sin pantalones Bonilla segueix els passos de Vladimir Maiakoski, una de les figures més carismàtiques de l'avantguarda russa. Nova York, Londres, París, Moscou i Mèxic són alguns dels escenaris d'aquesta novel·la, en la qual l'escriptor de Jerez s'endinsa en la vida d'un personatge trencador que va viure amb una intensitat desbordant la seua apassionada relació amorosa amb Lily Brik, permesa i encoratjada pel seu marit, en un dels trios més famosos de la literatura mundial. El jurat que ha premiat Bonilla l’han format l'escriptora brasilera Nélida Piñón (Premi Príncep d'Astúries de les Lletres), José Manuel Blecua (director de la Reial Acadèmia Espanyola), Christopher Domínguez Michael (assagista i crític mexicà), David Gallagher (assagista i crític xilè) i Marco Martos (president de l'Acadèmia Peruana de la Llengua).

El I Premi Biennal de Novel·la Mario Vargas Llosa l’ha lliurat l’escriptor hispanoperuà mateix, Premi Nobel de Literatura en 2010, durant l'acte de clausura de la Biennal, celebrat en el Teatre Nacional de Lima, amb la presència de Diana Álvarez Calderón, ministra de Cultura de Perú, i Teresa Lizaranzu, presidenta d'Acció Cultural Espanyola (AC/E), entre altres personalitats.

 

 

Biennal de Novel·la Mario Vargas Llosa

La Biennal de Novel·la Vargas Llosa 2014 s'ha celebrat a Lima, des de dilluns passat dia 24, fet que ha convertit la ciutat peruana en la capital de les lletres iberoamericanes. Han intervingut en la trobada una trentena de creadors i intel·lectuals d'Amèrica Llatina i Espanya, els quals han participat en dotze taules redones. En l'organització de la Biennal han col·laborat la Fundació Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes, el Ministeri de Cultura de Perú, l'Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament (AECID) i el Museu d'Art Contemporani de Lima.

 

Càtedra Vargas Llosa

La Càtedra Vargas Llosa és una iniciativa conjunta de la Fundació Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes amb les universitats espanyoles d'Alacant, Castella-la Manxa, Granada, La Rioja, Las Palmas de Gran Canaria, Màlaga, Murcia, Valladolid, Europea de Madrid i Internacional Menéndez Pelayo (UIMP), a les quals posteriorment s'han sumat la Universitat de Guadalajara (Mèxic), la Pontifícia Universitat Catòlica del Perú, la Universitat Femenina del Sagrat Cor, la Universitat de Lima, la Universitat Nacional Major de San Marcos, la Universitat Peruana Cayetano Heredia, la Universitat Peruana de Ciències Aplicades, la Universitat Ricardo Palma, la Universitat San Ignacio de Loyola, la Universitat César Vallejo, la Université Paris-Sorbonne i el City College of New York.

 

Universitat d'Enginyeria i Tecnologia

La Universitat d'Enginyeria i Tecnologia va nàixer arran d'una iniciativa liderada pel Grup Hochschild en l'àmbit educatiu, en el qual va començar a participar en 1982 amb la creació de Tecsup. El projecte compta així mateix amb la contribució d'altres empreses, com Credicorp, CAT, Cementos Pacasmayo i Compañía de Minas Buenaventura, entre altres. Va ser autoritzada per CONAFU (Consell Nacional per a l'Autorització de Funcionament d'Universitats), el 12 d'agost de 2011, per a donar serveis educatius de nivell universitari.

 

Acció Cultural Espanyola (AC/E)

Acció Cultural Espanyola (AC/E) és un organisme públic dedicat a impulsar i promocionar la cultura i el patrimoni d'Espanya a nivell nacional i internacional amb un ampli programa d'activitats que inclou exposicions, congressos, cicles de conferències, cinema, teatre, música, produccions audiovisuals i iniciatives que fomenten la mobilitat de professionals i creadors.

És un instrument àgil i eficaç per a projectar la imatge d'Espanya com un país amb talent, innovador i dinàmic en la producció artística i orgullós del seu llegat. La cultura, la llengua i el patrimoni històric i contemporani són peces essencials de la imatge d'Espanya.

Del patrimoni a l'art emergent, del cinema a la fotografia, de la ciència a la història i de l'arquitectura a l'urbanisme, els projectes d'AC/E rescaten les més diverses facetes de la contribució espanyola a la cultura universal, al mateix temps que la renoven amb les més recents aportacions dels nostres creadors.

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464