Saltar apartados

La UA observa aquest dijous el cel com ho va fer Galileu després de la conferència sobre la seua figura i obra

 

Alacant, 26 de novembre de 2014

"Galileu Galilei, un revolucionario observacional" és la conferència que pronunciarà Enrique Aparicio Arias, professor del Departament d'Expressió Gràfica i Cartografia de la Universitat d'Alacant i president de l'Associació Universitària Astroingeo, el dijous 27 de novembre de 2014, a les 18.00 hores en la sala de juntes Facultat de Ciències. Aquesta és una de les nombroses activitats que es desenvolupen dins del Mes Cultural en honor a sant Albert Magne, patró de Ciències. A continuació, els assistents podran participar en una observació astronòmica oferida per l'Associació Universitària Astroingeo.

Conèixer la personalitat de l'il·lustre renaixentista florentí Galileu Galilei (1564 – 1642) és endinsar-nos una mica en la seua vida i solament així podrem opinar sobre aquesta complexa vida com a professor, astrònom, enginyer, inventor, matemàtic i físic. Amb Galileu comença l'era del coneixement científic, atès que va crear la revolució instrumental per a l'observació metòdica del firmament. Els assistents a la conferència coneixeran alguns dels instruments que va construir, com el compàs geomètric i un dels primers telescopis de la història, denominat per ell cannocchiale. Amb aquest instrument va poder veure per primera vegada les rugositats de la Lluna, les taques en el Sol, les fases del planeta Venus, i els satèl·lits de Júpiter (Ió, Europa, Cal·listo i Ganimedes). A més, les dificultats que va travessar al llarg de la seua vida van ser de tot tipus, tant físiques, socials, emocionals, econòmiques, intel·lectuals com espirituals, fins que va aconseguir ser reconegut i admirat com un dels millors científics d'Europa. La Santa Seu el considerava un heretge, fins al punt que el va sotmetre a un judici i el va fer signar allò en què no estava d'acord: la teoria heliocèntrica i tot el que havia vist amb els propis ulls en el firmament.

L'Associació Universitària Astroingeo muntarà els telescopis perquè els assistents i l’alumnat que vulguen puguen contemplar el firmament, igual que ho va fer Galileu, amb observació de la Lluna i el terminador de Galileu, possible observació de Mart, pròxim a l'horitzó; comiat del triangle d'estiu format pels estels Vega, Deneb i Altair, que pertanyen respectivament a les constel·lacions de Lira, el Cigne i l'Àguila; i l’arribada del triangle d'hivern, format pels estels Betelgeuse, Sírius i Procyon, que corresponen a les constel·lacions d'Orió, Ca Major i Ca Menor.

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464