Saltar apartados

La Universitat d'Alacant llança una col·lecció de materials per a divulgar el valor patrimonial del campus

El projecte inclou un plànol guia de caràcter turístic, una sèrie de rutes tematitzades, una exposició i un pòster de gran format

 

Alacant, 26 de novembre de 2014

Un campus per a ser visitat, un model d'arquitectura sostenible amb infraestructures intel·ligents organitzades sàviament, un parc temàtic amb la microhistòria de l'arquitectura contemporània, són unes quantes de les descripcions que s'han fet del campus de la Universitat d'Alacant durant la presentació del projecte homònim. Considerat un dels més moderns, sostenibles i habitables d’Europa, el campus de la Universitat d'Alacant és, a més, un dels més reconeguts internacionalment per la seua arquitectura i el ric patrimoni tant artístic com mediambiental. Per a posar en valor aquestes riqueses, donar-les a conèixer i oferir-les al públic com a espai visitable sorgeix aquest projecte, que inclou l'edició d'un llibre, un plànol guia turístic, un pòster amb el patrimoni universitari i una exposició. Tal com ha explicat el rector, Manuel Palomar, l'objectiu «és convidar la gent a visitar-lo com a recurs turístic i científic».

La presentació del projecte, que sorgeix del Vicerectorat de Campus de la Universitat d'Alacant i ha coordinat la directora del Secretariat de Desenvolupament de Campus, Elia Gutiérrez, ha tingut lloc aquest matí en el marc dels actes organitzats per a commemorar el trenta-cinquè aniversari. Gutiérrez ha explicat que «es tracta d'un projecte coral en el qual professionals de diferents disciplines han confeccionat una sèrie de recursos per a atendre les demandes de qualsevol col·lectiu tant de dins com de fora de la institució». Amb aquesta finalitat, tots els recursos es recolliran en un CD que s’editarà en tres idiomes.

En la presentació han participat també el vicerector de Campus, Rafael Muñoz, i els professors de la UA José Luis Oliver i Pablo Martí, que han assegurat que «amb aquest conjunt d’accions la percepció del campus es planteja de manera més explícita». Martí ha sigut l’encarregat d’elaborar una minuciosa presentació sobre la UA i el seu campus, que s'utilitzarà com a recurs de treball i presentació institucional i que també s'inclou en el CD perquè estiga a la disposició de tota la comunitat universitària. «En aquest arxiu es presenten tant els recursos humans, personal docent i investigador, d'administració i serveis i alumnat, com el patrimoni arquitectònic i urbanístic de la Universitat d'Alacant de manera didàctica i atractiva», ha explicat.

Sobre el llibre que encapçala el projecte, el rector ha assegurat que «s'ha fet per a encuriosir i convidar a visitar-lo»; per aquest motiu, s'ha llançat una edició protocol·lària en paper i una altra més àmplia en format digital. La principal novetat del llibre, que revisa i amplia l'edició de 2012, és que, a més del patrimoni tangible incorpora la dimensió humana de la Universitat i inclou les seus i les estacions científiques. Segons Palomar, «era un treball necessari per a recuperar la memòria i la importància d'aquest campus del qual ens sentim tan orgullosos», un campus que, com ha insistit Rafa Muñoz, «no és fruit de la casualitat, sinó d'una concepció minuciosa i pensada».


Els recursos del projecte

Comissariada per Elia Gutiérrez i Pablo Martín, el vestíbul de l'edifici del Rectorat acull una exposició sobre la UA en què es presenten tant els recursos humans, personal docent i investigador, d'administració i serveis i alumnat, com el patrimoni arquitectònic i urbanístic de la Universitat d'Alacant en format d'exposició. «Els plafons, com la resta de materials que componen el projecte, estan a la disposició de la comunitat universitària perquè puguen ser mostrats on es requerisca», ha explicat la coordinadora del projecte.

Un altre dels recursos presentats ha sigut un plànol guia de caràcter eminentment turístic. Segons el seu responsable, José Luis Oliver, «hem mirat d'oferir una imatge atractiva, amb intencionalitat pràctica però precisa i proporcionada». És per això que hi han col·laborat dos estudiants d'arquitectura, María Ángeles Peñalver i Marina Vázquez, que han apostat per edificis tridimensionals i per un disseny innovador. 

David Fontcuberta i Elia Gutiérrez són els responsables de la sèrie de rutes tematitzades del campus, així com de la creació d'un pòster que recull tot el valor patrimonial de la UA. «Els espais a l'aire lliure del campus de Sant Vicent de la Universitat d'Alacant compten amb un ampli nombre d'escultures, homenatges a il·lustres de dins i fora de la Universitat, i fites d'ambaixades, donacions i mecenatges, que mereixen ser posades en valor i visitades», ha detallat Gutiérrez.

 

Llibre_CampusUA1
Llibre_CampusUA2
Llibre_CampusUA3
Llibre_CampusUA4

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464