Saltar apartados

La Universitat d'Alacant lliurarà el XIII Premi Maisonnave a Emilia Caballero

El Consell de Govern aprova la proposta «pel seu compromís social i la defensa de la diversitat social del nostre entorn»

 

Alacant, 27 de novembre de 2014

El Consell de Govern de la Universitat d’Alacant ha aprovat per unanimitat la proposta de concedir el XIII Premi Maisonnave a Emilia Caballero, «pel seu compromís social i la defensa de la diversitat social del nostre entorn».

La proposta ha sigut elevada al Consell pel vicerector de Cultura, Esport i Política Lingüística, Carles Cortés, d’acord amb el que disposa el Reglament de símbols, distincions honorífiques i precedències de la Universitat d'Alacant. Cortés ha elogiat la seua tasca com a treballadora social i advocada i la seua «activitat constant en la defensa d'un món igualitari i sense diferències, a través del seu compromís social o la seua lluita per aconseguir les oportunes reformes o mesures legislatives. Tot això des dels diversos càrrecs o responsabilitats que ha exercit», entre els quals, el de síndica de Greuges.

El premi Maisonnave reconeix l’«activitat continuada en defensa dels valors cívics o de la promoció de l'educació i la cultura en la ciutat d'Alacant». La proposta comptava amb el suport previ de més d'una dotzena d'associacions i col·lectius tant universitaris com de la societat alacantina.

El lliurament del premi tindrà lloc el dimecres pròxim 10 de desembre, a les 20 hores, en la sala d’actes de l'edifici de Sant Ferran, 40.

 

Primer acte de gestió universitària

El Consell de Govern ordinari del mes de novembre s'ha celebrat per primera vegada en el nou espai universitari del carrer de Sant Ferran, 40. Després de la reunió, consellers i conselleres han fet una visita per l'edifici per a conèixer de primera mà les instal·lacions i els seus pròxims usos.

El rector, Manuel Palomar, ha explicat que es durà a terme un condicionament progressiu dels espais «per a propiciar una presència estable amb actes acadèmics, formatius, culturals i també de gestió universitària». L'edifici, que en l'actualitat obri els dies lectius de 8 a 22 hores, adequarà els seus horaris a les necessitats socials. Es confirma que a partir del 15 de desembre ampliarà l’horari a 24 hores tots els dies de la setmana, per a atendre l'augment de demanda durant els períodes d'exàmens.

D'altra banda, el rector ha al·ludit a l'escassa participació que de manera reiterada es produeix en les reunions del Claustre universitari i ha demanat al Consell de Govern que es proposen i estudien mesures «per a fomentar l'assistència en òrgans de representació tan essencials». A més, ha recordat que l'informe de gestió àmpliament desenvolupat en el Claustre és de caràcter públic i, per tant, està a la disposició de qui vulga consultar-lo. La presentació de l'Informe de gestió és una novetat implantada per l'actual equip de direcció dins de la seua política de transparència i dades obertes.

Finalment, Palomar ha anunciat el canvi de direcció de l'Escola de Doctorat de la Universitat d'Alacant que a partir de demà assumirà l'actual director del Secretariat d’Investigació, Enrique Herrero, en substitució del professor Javier Narciso.

A proposta del SEP, el Consell de Govern felicitarà els dos membres de la comunitat universitària «que van evitar una tragèdia en l'accident de l'autobús universitari que cobreix la línia amb Crevillent assumint la conducció del vehicle després del desmai del conductor».

 

Currículum d'Emilia Caballero

Treballadora Social entre els anys 1971 a 1974 en el centre social d'Espinardo (Múrcia) en tasques d'integració d'una població lumpenproletariat composta de gitanos i paios en una proporció del 40% i 60%. Des de 1975 fins al 1978 treballa en la Unió Sindical Obrera (ÚS) com a responsable de formació en valors democràtics i drets humans i imparteix cursos sobre aquestes matèries i crea despatxos laborals en tot el territori valencià.

Posteriorment, i durant més de 20 anys, s'ha dedicat a l'exercici lliure de l'advocacia en defensa dels drets de les dones en matèria penal i civil, amb una trajectòria pública com a activista social en diferents àmbits com l'Associació de Dones Juristes THEMIS (que el 2003 va rebre la Medalla al Mèrit Civil amb distintiu blau i en 2004 la Medalla d'Or a la Solidaritat de la Creu Roja) i ha presidit la Coordinadora Estatal de Dones Advocades.

En l'àmbit autonòmic ha impulsat la creació de la direcció de la Plataforma per la Igualtat de la Comunitat Valenciana. En l'àmbit local, el 1998 va participar activament en la posada en marxa i direcció del Fòrum contra la Violència de Gènere en què s'integren partits polítics, sindicats i associacions. Així com en la creació, dins del Col·legi d'Advocats d'Alacant, de l'agrupació d'Advocades que dirigeix fins al seu nomenament com a vicesíndica de Greuges.

En l'àmbit universitari i cultural, ha dirigit, juntament amb altres companyes, un seminari en la Facultat de Dret de la Universitat d'Alacant per a alumnes de cinquè curs sobre «Pràctica judicial no sexista» finançat per Themis. A més, ha dictat conferències i intervingut en taules redones, simposis, seminaris i cursos d'estiu en diferents universitats espanyoles, europees i americanes. Així mateix, habitualment intervé en altres fòrums especialitzats com ara instituts de la dona, gabinets d'estudis feministes, i en projectes de recerca europeus i instituts internacionals de Drets Humans a Llatinoamèrica.

En el món de la comunicació ha participat en tertúlies radiofòniques sobre temes d'actualitat entre 1996 i 1998, debats televisius i articles en premsa, a més de publicar estudis i treballs col·lectius.

El 1998 va ser nomenada adjunta primera a la Sindicatura de Greuges, càrrec que exerceix fins a juliol de 2014, després d’ haver sigut reelegida per al càrrec durant tres mandats consecutius i haver exercit com a titular en tres períodes. Durant el seu exercici com sindica de Greuges des d'abril de 2006, es crea una Àrea d'Igualtat i Participació Ciutadana des de la qual s'impulsen treballs, estudis, seminaris i convenis relatius a l'aplicació de la perspectiva de gènere de manera transversal en matèries com urbanisme, salut, violència, serveis socials, etc. També, durant el seu exercici, es va implantar la desagregació per sexes en les estadístiques de la institució i la utilització del llenguatge no sexista en els seus escrits.

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464