Saltar apartados

Ruta amb perspectiva de gènere, en la Universitat d'Alacant

El campus fa visibles les diferents fites i monuments que commemoren reconeguts èxits de dones en ciència, arquitectura, esport i periodisme, entre d’altres

 

Acto1
Acto2
Acto3
Ruta1
Ruta2
Ruta3
Ruta4
Ruta5

 IMATGES DE L'ACTE DE PRESENTACIÓ I D'ALGUNS DELS SÍMBOLS I FITES QUE FORMEN LA RUTA CAMPUS IGUALITARI

 

Alacant, 25 de novembre de 2014

A l’aixopluc del projecte Campus Accesible Campus Igualitari i la col·laboració de l'Aula de la Ciència i la Unitat d'Igualtat, la Universitat d'Alacant ha presentat avui un itinerari de ruta amb perspectiva de gènere. Un recorregut que fa visible les diferents fites i monuments que commemoren els èxits reconeguts per dones en ciència, arquitectura, esport, periodisme… que hi ha en el nostre campus.

En concret, agrupada en diferents temàtiques, la Ruta Campus Igualitari: itineraris amb perspectiva de gènere arranca en la plaça de la Igualtat de la UA, situada davant dels baixos de la Biblioteca General, en homenatge a l'escultura “Harmonia” de José Ángel Merino, dissenyada amb motiu del Dia Internacional de la Dona el 2012. En el marc de dones i gestió, una placa i una olivera destaquen el treball de la física i rectora de la Universitat de les Illes Balears, Montserrat Casas.

Continuant amb ciència, diferents símbols i plantes homenatgen Isabel, l'única expedicionària de la Real Expedició Filantròpica de la Vacuna, Jeanne Baret, botànica francesa i primera dona a circumnavegar el món disfressada d'home, i també les investigadores de la UA que van participar en expedicions a l'Antàrtida i les expedicions Bentart. Finalment, una noguera, simbolitza el treball fet per Trótula, les alemanyes Salernitana i Constanza Calenda, la jueva Rebeca Guarna, i Abellana, musulmana, en l'art guarir durant l'edat mitjana quan l'exercici de la medicina estava prohibit per a la dona.

En la secció dones i arquitectura s'arrepleguen els noms de les creadores d'edificis com la nau d'Enginyeria de l'Escola Politècnica Superior III, la Facultat de Ciències I i II, el Club Social I, l'Escola Politècnica IV i l'Espai de Llum.

Dedicat a Ana Seva, alumna de Ciències del Mar que va morir mentre feia mostres científiques submarines, la ruta ofereix un espai als seus estudiants.

La tennista Arantxa Sánchez Vicari, Llorer d'Or de la UA, i la judoka Miriam Blasco, esportista olímpica de la UA, protagonitzen la secció dones i esport.

Finalment, el Bosc Il·lustrat de la UA dedica una placa i una palmera a la periodista Victoria Matesanz, i la flor de la mimosa, que es troba en els voltants de la Facultat de Ciències de la Salut, recorda com el color violeta d’aquesta ha passat a formar part del patrimoni simbòlic del Dia Internacional de la Dona.

L'acte de presentació, emmarcat en els actes commemoratius del Dia Internacional contra la Violència de Gènere, ha comptat amb la participació del vicerector de Campus i Sostenibilitat, Rafael Muñoz; la directora de la Unitat d'Igualtat, M. José Rodríguez; el coordinador de l'Aula de la Ciència, Carles Martín, i també amb una nodrida presència de membres de la comunitat universitària i de l'equip de direcció.

 

Origen de la iniciativa

Des de fa uns anys l'Aula de la Ciència, amb el propòsit de contribuir a la divulgació de la cultura científica, dissenya diverses rutes i visites guiades que ens acosten al Campus des de diverses perspectives. “Al maig de 2013, i quan la Universitat d'Alacant era seu d'una de les trobades a Europa del projecte de la Comissió Europea Equality, l'Aula va fer la primera visita guiada amb perspectiva de gènere en el nostre campus. Així, la singularitat d'aquesta iniciativa va derivar en el disseny de la “Ruta Campus Igualitari: itineraris amb perspectiva de gènere”, ha explicat Rafael Muñoz, durant la presentació. En aquest sentit, es tracta de “un treball col·laboratiu entre diferents unitats de la Universitat d'Alacant que contribueix al desenvolupament de la transversalitat de les polítiques de gènere, compromís assumit en el II Pla d'Igualtat d'Oportunitats entre Dones i Homes”, ha afegit.

 

TRÍPTIC RUTA: http://web.ua.es/va/unidad-igualdad/projectes/ruta-campus-igualitari-itineraris-amb-perspectiva-de-genere.html

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464