Saltar apartados

La UA investiga com recuperar la visió amb proteïnes fotosensibles procedents de microorganismes

El projecte, liderat pel doctor Nicolás Cuenca, ha sigut premiat amb l'ajuda a la recerca de la Fundació Lluita contra la Ceguesa

 

Alacant, 17 d'octubre de 2014

Amb l'objectiu de combatre una àmplia gamma de cegueses, el projecte "Ús de la reactivació optogenètica com a opció terapèutica en les degeneracions retinals", liderat pel doctor de la Universitat d'Alacant Nicolás Cuenca, rebrà l'ajuda de recerca de la Fundació Lluita contra la Ceguesa 2013.

Moltes de les patologies de la retina afecten les cèl·lules fotoreceptores i produeixen una pèrdua de visió gradual i, en ocasions, fins i tot la ceguesa. El treball, desenvolupat per investigadors del grup de recerca de "Neurobiologia del sistema visual i teràpia de malalties neurodegeneratives" de la UA, que dirigeix Nicolás Cuenca, permetria una recuperació de la visió amb la utilització d'un tipus de proteïnes fotosensibles procedents de microorganismes. "Es tracta de generar noves cèl·lules fotosensibles de la retina, que reemplacen la funció dels fotoreceptores quan aquests han degenerat en individus cecs", aclareix Cuenca.

El projecte "Ús de la reactivació optogenètica com a opció terapèutica en les degeneracions retinals" es troba en fases experimentals amb èxits molt positius en animals, "per la qual cosa esperem, en un futur pròxim, poder-ho aplicar a humans", afig l'investigador de la UA. En l'actualitat, el doctor Cuenca està col·laborant en un projecte d'optogenètica europeu de malalties rares, en col·laboració amb entitats de França, Alemanya i Canadà.

 

Premi FUNDALUCE

El lliurament del premi tindrà lloc, el divendres 24 d'octubre, a Madrid, en la XVI Jornada de Recerca de la Federació d'Associacions de Retinosi Pigmentària d'Espanya. La Fundació Lluita contra la Ceguesa convoca aquest concurs públic per a atendre el finançament d'un projecte de recerca sobre possibles estratègies terapèutiques concretes, en el camp de la retinosi pigmentària, per un període de dos anys i un import de 24.000 euros. Els 16 projectes de recerca presentats a aquesta edició han sigut avaluats per l'Agència Nacional d'Avaluació i Prospectiva i el Comitè Assessor de FARPE i FUNDALUCE.

 

Peu de foto: Nicolás Cuenca en un laboratori de la UA.

 

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464