Saltar apartados

La UA presenta l'eina Open Book, que facilita la comprensió de textos a persones amb autisme

Emmarcat en el projecte europeu FIRST, en què col·laboren centres d'Espanya, Regne Unit i Bulgària

 

Alacant, 13 d'octubre de 2014

En el marc de la jornada sobre recursos tecnològics per a la inclusió social que ha celebrat la Universitat d'Alacant, el Departament de Llenguatges i Sistemes Informàtics ha presentat el prototip d'Open Book. Es tracta d'una eina emmarcada en el projecte europeu FIRST (a Flexible Interactive Reading Support Tool) que facilita la comprensió de textos a persones amb autisme.

"A través de les tecnologies del llenguatge i amb una interfície senzilla, hem aconseguit una versió enriquida de textos, que permet entendre'ls millor. Open Book proporciona sinònims, imatges, definicions d'expressions metafòriques o verbs complexos", explica Paloma Moreda, investigadora de la UA responsable del projecte europeu FIRST. "Es tracta de facilitar informació complementària que permeta comprendre les idees més importants d'un document, cosa que augmenta la independència i inclusió social dels usuaris", afig.

Una de les característiques de l'eina és la possibilitat d'ajustar-se a les necessitats de cada persona, segons el grau d'ajuda que necessita: solament veure definicions o imatges, interpretacions de metàfores o anàlisis d'un sentiment, per exemple. A més, és aplicable a qualsevol temàtica (textos escolars, contes infantils o literatura) amb molta facilitat. Encara que en principi ha sigut pensat per a persones amb trastorns d'autisme o de l'espectre autista, que presenten dificultats en àrees com la comunicació, la interacció social i d'informació de la comprensió, els beneficis de l'eina poden ampliar-se a més col·lectius. En aquest sentit "persones amb un baix nivell d'alfabetització, persones que estan aprenent un idioma i fins i tot persones majors que troben límits per a entendre nous termes podrien fer ús d'Open Book".

En el desenvolupament de FIRST, que ha acabat al setembre de 2014, després de tres anys de treball, han col·laborat centres del Regne Unit, Espanya i Bulgària, per la qual cosa Open Book està disponible en les tres llengües d'origen d'aquests països. Segons Moreda, "projecte no tenia prevista la comercialització de l'eina, encara que estem estudiant les possibilitats de fer-la accessible si alguna empresa està interessada".

Vídeo Openbook

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464