Saltar apartados

La Universitat d'Alacant presenta ua:emprèn, un programa vertebral per a impulsar l'emprenedoria

Alacant, 14 d'octubre de 2014

El rector de la Universitat d'Alacant, Manuel Palomar, i la directora General de Recerca Científica i Tècnica de la Secretaria d'Estat de Recerca, Desenvolupament i Innovació del Ministeri d'Economia i Competitivitat, Marina Villegas, han presentat aquest matí ua:emprèn, un programa vertebral per a impulsar l'emprenedoria, en el qual a més d'aglutinar tots els recursos existents a la UA, es poden desenvolupar nous programes formatius i d'assessorament en aquest camp.

El rector, que ha elogiat el caràcter emprenedor de la institució des dels seus orígens, ha explicat que en aquest curs en el qual la UA celebra el 35è aniversari, "ha arribat el moment de sumar tots els nostres recursos per a obtenir millors resultats i poder donar un millor servei, conjuminant sota un mateix paraigua totes les iniciatives de suport a l'emprenedor universitari (estudiants, investigadors i egressats) i definint un programa vertebral des del qual s'impulse l'emprenedoria en tot el col·lectiu universitari". Aquest marc comú és el que proporcionarà ua:emprèn, la fi última del qual "és que cada vegada en siguen més les empreses innovadores i sostenibles que es creen des de la Universitat d'Alacant i s'instal·len al Parc Científic d'Alacant", ha dit.

Coordinat pels vicerectorats d'Estudiants i de Recerca, a través de les professores Josefa Parreño i María Jesús Pastor, el programa naix amb el bagatge "d'innombrables avanços científics i acadèmics i del nostre compromís amb les necessitats de l'entramat empresarial, transmetent i transferint el coneixement generat al teixit productiu", ha assegurat Manuel Palomar. En aquest sentit, la vicerectora de Recerca, Desenvolupament i Innovació, Amparo Navarro, que ha sigut l'encarregada d'explicar el projecte, ha comentat que sorgeix perquè "som conscients del nostre paper en la promoció de noves empreses innovadores i sostenibles i, per això, ens hem abocat a reforçar els nostres serveis de suport a l'emprenedoria, amb accions de dinamització i sensibilització i assessorament a diferents tipus d'emprenedors, assumint així un nou paper com a universitat emprenedora".

En aquest sentit el programa, de caràcter transversal, aglutinarà serveis ja consolidats, com el Gabinet d'Iniciatives per a l'Ocupació, l'Observatori Universitari d'Inserció Laboral o la Unitat de Creació d'empreses de Base Tecnològica de l'OTRI, amb l'objectiu comú de fomentar la cultura emprenedora entre la comunitat universitària i engegar projectes empresarials sorgits d'estudiants, egressats o investigadors. Igualment, els centres, les càtedres, els departaments i els instituts de la Universitat "conscientes també de la importància de fomentar l'esperit emprenedo -segons assegura Navarro- també s'han implicat en aquest programa amb iniciatives com Unimooc, plataforma de cursos massius en línia per a emprenedors; ActUA, l'esdeveniment que desenvolupa idees de negoci i combina equips d'emprenedors i mentors especialitzats en Projecta't, les jornades sobre emprenedoria de l'Escola Politècnica Superior, o les xarrades impartides dins d'estudis de màster o doctorat".

Per la seua banda, la directora general de Recerca Científica i Tècnica de la Secretaria d'Estat de Recerca, Marina Villegas, ha qualificat la iniciativa com "de gran importància i impacte, ja que compta i comptarà amb el suport del govern, tal com ha sigut fins ara i proven els prop de 30 milions d'euros atorgats en ajudes per a 434 projectes de 2008 a 2013". Villegas ha assenyalat que Ua:emprèn "encaixa a la perfecció amb la nostra visió d'I+d+i, que passa per la lliure circulació del coneixement i la innovació". La directora general ha detallat les diverses polítiques que el govern està desenvolupant "per a la retenir i captar el talent", com ara l'augment de la taxa de reposició del 10 % al 50 % o les noves beques per a i ajudes per a investigadors.


 

Les fases del projecte

Ua:emprèn naix amb vocació de continuïtat i d'enriquiment continu. Un dels primers objectius és l'aposta per la sensibilització i promoció de l'emprenedoria entre els col·lectius universitaris. Per a dur-ho a terme Amparo Navarro ha anunciat la celebració d'una jornada amb l'exposició de casos pràctics d'èxit per a abans de Nadal. A més, s'organitzaran altres accions encaminades a desenvolupar i madurar les idees que sorgisquen des de la comunitat universitària, mitjançant assessorament individualitzat, tallers i cursos específics i "per al cas concret de l'alumnat, reconèixer-lo aamb del certificat d'estudiant emprenedor".

A més, s'ha posat en marxa una pàgina web , encara en fase de construcció, que donarà visibilitat a la nova marca i que actuarà com a contenidor de tots aquests recursos i recollirà totes les activitats que en matèria d'emprenedoria es duen a terme en la Universitat d'Alacant, per a dotar-les d'una identitat única. A més, es proposarà un programa estructurat en fases, en què tinguen cabuda totes les accions desenvolupades pels diversos agents de la UA, cosa que permetrà major coordinació, sinergies i eficiències en matèria d'emprenedoria. Entre altres qüestions, hi ha la realització de jornades formatives, de desembre a març, sobre ideació empresarial i creativitat, finançament, model de negoci, màrqueting, recursos humans, xarxes socials i pla economicofinancer.

Una de les novetats més significatives és crear una nova modalitat adreçada a estudiants i egressats dins dels premis Impuls, que enguany fan la quarta edició. Tradicionalment aquests premis estaven dirigits a empreses derivades. Un altre dels reptes és "incloure la perspectiva de gènere en els processos de creació d'empreses i de transferència de coneixement (procediments Innovatia 8.3), i desenvolupar activitats específiques destinades a promoure la cultura emprenedora entre les nostres alumnes, egressades i investigadores", ha assegurat la vicerectora de Recerca.

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464