Saltar apartados

El Consell de Govern ha preparat l'aprovació de l'acord per a la recuperació del deute històric del Consell

Julio María Sanguinetti i Irina Petrova seran investits honoris causa mentre es retira formalment i per unanimitat la proposta de Rodrigo Rato

 

Alacant, 30 d'octubre de 2014

El Consell de Govern de la Universitat d’Alacant ha informat favorablement de la nova proposta de conveni que permetrà a la UA recuperar part del deute històric que prové del Consell, que en aquests moments ascendeix a 142,5 milions d’euros.

La proposta de modificació presentada, que el Consell Social ha d’aprovar definitivament perquè es puga signar, preveu que la Generalitat assumisca part del deute financer de la Universitat, que ascendeix a una mica més de 29 milions d’euros. A més, es preveu l’articulació d’una línia de subvencions en matèria d’infraestructures que es faria efectiva entre el 2015 i 2017 i que arribaria a prop de 9 milions d’euros. Per al pròxim exercici, la UA rebrà 2,5 milions d’euros que, com ha explicat la vicerectora de Planificació Econòmica, Mónica Martí, “es destinaran a la urbanització del Parc Científic, la reforma i equipament de l’edifici de l’antiga Facultat d’Educació i l’edifici III de la Facultat de Ciències”.

Per a la resta de quantitats pendents de pagament, l’acord preveu la reprogramació de les anualitats del conveni a través d’una línia nominativa en el capítol de transferències corrents de la Generalitat, que es perllongaria fins a 2022. Les quanties assignades “aniran de menys a més i s’abonaran de forma lineal i mensual juntament amb la subvenció ordinària fins a aconseguir els 88 milions d’euros”, ha detallat Martí, que ha sigut l’encarregada de presentar la proposta.

El conveni compromet la Generalitat al fet que aquestes línies de recuperació de deute històric siguen independents de la quantia del finançament ordinari resultant de l’aplicació del pla plurianual del finançament que estiga en vigor. 

D’altra banda, el Consell de Govern, que ha tingut lloc aquest matí en la Sala de Juntes de l’edifici de Rectorat, ha aprovat el contracte pel qual el Banc de Sabadell cedeix l’edifici del carrer Sant Ferran, 40. La cessió de l’edifici, que la Universitat d’Alacant destinarà a activitats que permeten la formació integral dels seus estudiants, serà en principi per a 10 anys i recull, en concepte de dipòsit, les obres d’art que hi ha a l’interior. Com va avançar el rector, Manuel Palomar, l’edifici tindrà zones destinades a l’estudi i a activitats culturals i científiques. La inauguració, el pròxim dia 21 de novembre, podria coincidir amb la investidura com a doctor honoris causa de l’economista i historiador Gabriel Tortella.

 

Doctors honoris causa

A proposta de les facultats de Ciències i Dret, respectivament, s’han aprovat per unanimitat els nomenaments com a doctors honoris causa de la química russa Irina Petrovna Beletskaya i el jurista, historiador, periodista i polític uruguaià, Julio María Sanguinetti. El degà de Ciències, Andreu Bonet, ha destacat la vinculació estreta de la doctora Petrovna Beletskaya amb el departament de Química Orgànica de la UA, amb què ha treballat conjuntament en diferents publicacions científiques, així com en l’organització d’activitats acadèmiques. Beletskaya, considerada un referent de la química organometàl·lica, és membre de l’Acadèmia Russa de Química, professora en la universitat de Moscou i assessora científica del president de la federació russa en matèria de destrucció d’armes químiques, entre altres qüestions.

Per la seua banda, el degà de la Facultat de Dret, Pedro Femenia, ha remarcat sobre Julio María Sanguinetti els seus mèrits acadèmics i científics, que en són molts, i també que ha sigut dues vegades president electe de la República d’Uruguai. A més, ha exercit de professor visitant en les universitats més prestigioses del món i autor de més d’una dotzena de publicacions, i ha sigut investit doctor honoris causa en set universitats. El 1996 va fundar i ara presideix el Cercle de Montevideo, en el qual es donen cita antics presidents i altres personalitats influents llatinoamericanes, per al debat de les democràcies i l’organització de l’estat. La proposta de Sanguinetti ha partit del Departament d’Estudis Jurídics de l’Estat. El jurista forma part del professorat del màster de la UA sobre Lideratge Polític, com també del quadre d’honor del MOOC de Governança.

Les investidures podrien ser efectives entre octubre i novembre de 2015.

Un altre dels punts de l’ordre del dia que s’han tractat aquest matí ha sigut la proposta de revocació de l’acord del Consell de Govern de nomenament de Rodrigo Rato com a doctor honoris causa, que ha sigut aprovada per unanimitat. Com ha recordat la secretària general, Aránzazu Calzada, malgrat l’aprovació de l’acord, el 30 de març de 2011, “es tractava d’un procediment inconclús i sense eficàcia”. Calzada ha explicat que Rodrigo Rato mai va arribar a formar part del claustre de doctors de la Universitat d’Alacant, “ja que les circumstàncies que van motivar la proposta van canviar substancialment”, però han volgut tindre el suport del Consell de Govern “per aclarir que no hi ha dubtes sobre la voluntat de l’equip de govern de no fer efectiva la investidura i resoldre definitivament el tràmit administratiu”. 

En la imatge, un moment de la celebració del Consell de Govern d'aquest matí

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464