Saltar apartados

Els grups investigadors Balmis, GADEA i SANHISOC presenten a la UA l'obra sobre la fam i la desnutrició en el segle XX

Hi ha consens quant a la solució del problema de la fam: cal aconseguir l'estabilitat.

Josep Lluís Barona Vilar col·labora en revistes culturals i periòdics com Mètode, El País, Levante-EMV, Le Monde Diplomatique i L'Espill

 

Alacant, 30 d'octubre de 2014

La fam va aconseguir preeminència política, social i científica durant la primera meitat del segle XX, moment en què van confluir catàstrofes de diferent naturalesa i que van fer que l'alimentació esdevinguera factor d'estabilitat política internacional. La suma de recerca científica amb polítiques agrícoles i de salut pública va impulsar la industrialització i una nova cultura dietètica. Va sorgir un nou context d'acció política i econòmica a escala internacional per a vèncer la fam.

Dins del context de l'actual crisi, Europa, i especialment Espanya, registren noves víctimes de la fam i la malnutrició, inexistents en l'agenda política. Són el resultat del fracàs de l'economia política global i la demostració que el problema de la fam segueix, en aquest segle XXI, sense resoldre's. Josep Lluís Barona Vilar, catedràtic d'Història de la Ciència de la Universitat de València, analitza en el llibre La medicalización del hambre. Economía, política de la alimentació en Europa, 1918-1960, com es produeix en el segle XX el descobriment de la dimensió fisiològica i social de la desnutrició; com existeix un consens científic per considerar la fam com l'expressió biològica del subdesenvolupament i la desigualtat; i com, finalment, es va articulant tot aquest discurs des de l'àmbit internacional, amb un clar reconeixement als experts.

El volum es presenta en la Universitat d'Alacant el divendres 31 d'octubre de 2014, a les 10.30 h, a l'aulari I (aula 1-51X). Presentaran Barona Vilar i Josep Bernabeu Mestre, catedràtic d'Història de la Ciència de la Universitat d'Alacant. Barona Vilar ha sigut investigador a Nova York, Oxford, Bergen (Noruega), Wolfenbüttel (Alemanya), Amsterdam i Florència. Entre altres ocupacions, és col·laborador en revistes culturals i periòdics com Mètode, El País, Levante-EMV, Le Monde Diplomatique i L'Espill. És, a més, investigador principal del grup grup SANHISOC (Sanitat, Història i Societat).

Organitzen el grup Balmis de recerca en Salut Comunitària i Història de la Ciència, el grup GADEA (Interuniversitari de Recerca sobre Història de la Medicina i de la Salut) del Programa PROMETEU de la Generalitat Valenciana, el grup interuniversitari SANHISOC (Sanitat, Història i Societat).

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464