Saltar apartados

La Universitat d'Alacant estudia el risc que presenten les roques de l'illa de Tabarca davant l'erosió i alteració

Els resultats obtinguts de la recerca seran extrapolables a part del patrimoni local i del patrimoni mediterrani de ciutats com Palerm, Creta o Rodes

 

Rocas_Tabarca1
Rocas_Tabarca2
Rocas_Tabarca3
Rocas_Tabarca4

Algunes imatges del projecte GeoTabarca obtingudes amb el Microscopi Òptic Petrográfico, de "muestras testigo” i membres de l'equip investigador

 

Alacant, 30 d'octubre de 2014

A pesar que l'illa de Tabarca està declarada conjunt historicoartístic i reserva marina, la geologia d'aquest entorn únicament ha estat estudiada de forma general per a determinar-ne l'evolució en el context de la serralada Bètica. Des del departament de Ciències de la Terra i del Medi ambient de la Universitat d'Alacant, proposen un estudi integral que pose en valor tant el patrimoni geològic de l'illa, com l'anàlisi del risc que presenten les roques davant l'erosió i alteració.

El projecte GeoTabarca, dirigit pel professor Javier Martínez, detalla la geologia de l'illa i n'avalua la viabilitat de declaració com a lloc d'interès geològic. "En aquest sentit, l'estudi precís de la riquesa paleontològica, sedimentològica, petrològica i geomorfològica permetrà enquadrar amb major precisió i detall la història geològica de l'illa", apunta el director.

Una de les majors singularitats de l'illa de Tabarca és el seu Patrimoni Arquitectònic construït amb una biocalcarenita local. Es tracta d'una roca molt porosa similar a la usada en exemples del patrimoni alacantí com la pedra de Sant Julià d'Alacant, la pedra de Bateig de Novelda, etc., i del patrimoni mediterrani de ciutats com Palerm, Creta o Rodes. "Els resultats obtinguts en l'estudi de les formes d'alteració del patrimoni de Tabarca i les seues causes seran extrapolables a tots aquests casos, cosa que contribuirà a aprofundir en el coneixement de la degradació del patrimoni petreoarquitectònic en ambients costaners. A més, l'església de Tabarca o la torre de Sant Josep presenten façanes a diferents orientacions, per la qual cosa se'n pot relacionar les formes i els graus d'alteració amb la direcció i els processos que hi actuen", afig Javier Martínez.

Guia per a una efectiva restauració

GeoTabarca, que va començar al setembre de l'any passat i durarà fins al pròxim estiu, presentarà una guia de bona praxi amb recomanacions que garantisquen la conservació del llegat monumental de l'illa. En els últims anys, s'han dut a terme treballs de restauració tant a l'església com a les muralles del recinte fortificat de Tabarca. però la falta de coneixement dels processos d'alteració que actuen en aquest context ha provocat que les àrees tractades s'hagen degradat.

Un altre dels aspectes claus de Tabarca és una economia sustentada en un turisme estacional, que impedeix la sostenibilitat fora dels mesos estivals. Sota aquesta premissa, el projecte s'emmarca dins d'una línia de divulgació i aproximació de la geologia al públic general, que potencie aquest entorn com un museu geològic a l'aire lliure.

Procés de recerca

El projecte GeoTabarca presenta tres línies d'actuació centrades en l'estudi global de la geologia de l'illa, caracterització dels processos de degradació del patrimoni petreoarquitectònic i avaluació del risc d'erosió dels penya-segats costaners. Per a dur a terme l'estudi dels processos de degradació i graus d'erosió de les roques de l'illa s'hi han col·locat mostres testimoni, que estaran exposades als agents de degradació durant 2 anys per a analitzar i quantificar la deterioració que han patit.

D'altra banda, s'estan analitzant les condicions microambientals de les roques, per a conèixer la intensitat dels agents d'alteració. Per a això, periòdicament es duu a terme un estudi termogràfic als edificis que formen el patrimoni de l'illa. "Mesurem la temperatura superficial que aconsegueix la roca en diferents moments del dia i de l'any. A l'estiu s'ha arribat a més de 50º C en alguns materials exposats al sud de Tabarca", explica Javier Martínez.

A més, per a caracteritzar petrològicament les roques s'estan duent a terme estudis amb un microscopi òptic petrogràfic i anàlisis químiques, a més d'estudis paleontològics per a detallar les característiques dels fòssils i modelització 3D per a quantificar la morfologia de la costa tabarquina.

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel. 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464