Saltar apartados

L'Institut Universitari de l'Aigua i de les Ciències Ambientals analitza el procés Tajo-Segura fins a la recent publicació del Reial Decret que autoritza el transvasament

 

Alacant, 6 d'octubre de 2014

Des del passat 1 d'octubre, es pot transvasar aigua del Tajo al Segura sempre que hi haja existències. La publicació del Reial Decret 773/2014, de 12 de setembre, pel qual s'aproven diverses normes reguladores del transvasament per l'aqüeducte Tajo-Segura, decret que manava crear la Llei d'avaluació ambiental, comporta l'aplicació pràctica dels principis que s'havien elaborat en la Llei. Dit d'una altra forma, i com indica Andrés Molina Giménez, secretari de l'Institut Universitari de l'Aigua i les Ciències Ambientals de la Universitat d'Alacant, "els usuaris del transvasament ara tenen un dret, una garantia jurídica i abans tenian una expectativa".

El Memoràndum sobre el transvasament Tajo-Segura és la peça clau hidrològica a Espanya i un assumpte vital per al sud del País Valencià, tant per al proveïment de la població i els regadius, com per a la garantia del sector turístic. La importància de l'aigua es constata en el desenvolupament de localitats com Torrevella (Baix Segura), on l'input del seu creixement és l'aigua que rep. Joaquín Melgarejo Moreno, Andrés Molina Giménez i María Inmaculada López Ortiz, especialistes de l'Institut Universitari de l'Aigua, publiquen en el pròxim número de la revista científica Aranzadi de dret ambiental, l'article "El Memorándum sobre el trasvase Tajo-Segura. Modelo de resolución de conflictos hídricos". Es tracta del més complet estudi realitzat en els últims anys sobre la trajectòria i el procés pel qual ha passat aquest transvasament, que va estar a punt de cancel·lar-se.

Per a arribar a la garantia que implica el recent decret, s'han anat produint diverses modificacions legislatives importants en els anys 2013 i 2014, entorn del transvasament Tajo-Segura. En primer lloc, es va elaborar el memoràndum acordat entre el Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi ambient i els governs autònoms de València i de Múrcia per a garantir el transvasament Tajo-Segura. Aquest principi d'acord es va ampliar amb les signatures de les comunitats autònomes extremenya, castellanomanxega i madrilenya. Melgarejo destaca la importància que totes aquestes comunitats, travessades pel Tajo, signaren. A més, les comunitats receptores van rubricar amb l'acceptació d'uns principis d'acord amb la finalitat d'assegurar el transvasament Tajo-Segura. Es converteix, així, en un model de bon govern.

L'anterior signatura conjunta es va materialitzar jurídicament en la Llei d'avaluació ambiental, de desembre de 2013. La importància d'aquesta llei rau en el fet que determina les regles d'explotació del transvasament Tajo-Segura i dóna garantia jurídica tècnica i econòmica al transvasament. El decret, que s'aplica des del dia 1 d'octubre passat, és l'última actuació que es deriva de la Llei i atorga un dret als usuaris del transvasament.

Regla de gestió del transvasament Tajo-Segura, 1997 Regla de gestió del transvasament, 2014

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464