Saltar apartados

La Universitat d'Alacant bucca allotjadors

El programa d'Allotjament Solidari, que promou la convivència entre persones majors, persones en situació de dependència o dones amb càrregues familiars i estudiants, és un èxit de demanda

 

Alacant, 7 d'octubre de 2014

En poc més d'un any de vida, el programa d'Allotjament Solidari de la Universitat d'Alacant s'ha convertit en tot un èxit entre l'alumnat, cosa que ha provocat que la UA es llance a buscar allotjadors. Es tracta d'un recurs no convencional, que tracta de promoure i gestionar la convivència entre majors que viuen sols, persones en situació de dependència funcional o dones amb càrregues familiars i estudiants de la UA. A canvi de l'allotjament gratuït i despeses compartides, allotjadors i allotjats troben en aquest recurs social companyia i ajuda en tasques quotidianes.

Alguns dels estudiants que ja formen part del programa afirmen que "gràcies al programa d'Allotjament Solidari de la Universitat d'Alacant he pogut continuar estudiant". Això diu Jorge Díaz, un alumne d'Enginyeria Informàtica que fa més de quatre anys que comparteix pis amb un company quasi 40 anys major que ell. "El que va començar com un mitjà per a poder continuar els meus estudis s'ha convertit en una gran relació i un suport que no esperava tenir. El meu allotjador és com un conseller perquè gràcies a la seua edat i experiència de vida m'ajuda amb els seus consells i i opinions". "Jo em sentia molt sol, però des que Jorge va arribar a ma casa estic acompanyat. Mai he tingut una amistat com la que tinc amb ell", afirma l'allotjador, que no va dubtar a sol·licitar el programa després de la mort de sa mare i de saber la bona experiència d'un conegut que participava en el programa.

Tal com apunta Irene García-Navas, coordinadora del programa, que és gestionat des del Centre de Suport a l'Estudiant, "aquest recurs promou l'autonomia personal de les persones allotjadores i proporciona als estudiants l'oportunitat de conèixer i donar-los suport en un ambient tranquil i familiar". "Reps més del que dónes quant a experiència vital", aquesta és la frase més repetida pels estudiants. "Una de les qüestions que fa que cride l'atenció de l'alumnat és que es tracta d'una alternativa d'allotjament que promou l'ajuda mútua. En aquest sentit, per a nosaltres és imprescindible que els interessats entenguen que l'èxit del programa rau en el fet que les dues parts vulguen iniciar una convivència, en què la companyia i l'ajuda siguen part fonamental del dia a dia. Si a tot això afegim l'oferta d'un allotjament adaptat a les seues necessitats econòmiques, l'interès pel programa pot ser molt alt", explica García-Navas.

 

Perfil dels participants

El perfil de l'estudiant interessat a involucrar-se en aquest programa és el de dona, de 21 a 25 anys, que cursa estudis de ciències socials o jurídiques i busca un alleujament econòmic, però també valora molt la tranquil·litat i un ambient familiar que els ajude en els estudis. "Tou i així, aquest curs hem notat una major demanda de xics, encara que les xiques són les majors demandants d'aquest servei, respecte al curs anterior", explica la coordinadora del programa. En el perfil de l'allotjador, "no hi ha un patró concret, ja que hi ha molta heterogeneïtat. Són persones majors, amb càrregues familiars o persones amb discapacitat funcional, encara que és cert que les persones majors són els que més estan demandant aquest servei, ja que històricament aquest recurs s'adreçava a ells exclusivament i la penetració en altres col·lectius és més recent i encara no està consolidada", assegura Navas. En aquest sentit, el Centre de Suport a l'Estudiant de la UA està coordinat amb centres socials, centres municipals de persones majors i centres de salut de Sant Vicent del Raspeig i Alacant, Creu Roja, Escoles d'Adults i associacions de persones amb discapacitat, que deriven a tothom qui hi puga estar interessat. Això és una part fonamental de l'èxit d'aquest recurs. Els interessats a formar part del programa d'Allotjament Solidari de la Universitat d'Alacant han de posar-se en contacte amb el Centre de Suport a l'Estudiant (965909402 o cae@ua.es).

 

CSE

El Centre de Suport a l'Estudiant (CSE), que forma part del Secretariat de Pràctiques Empresa i Suport a l'Estudiant, està dirigit per Pepi Parreño com una unitat del Vicerectorat d'Estudiants i l'integra un equip multidisciplinari de treballadors socials, psicòlegs, tècnics en accessibilitat, sociòlegs i gestors, que té la missió d'oferir una atenció específica als alumnes de la UA, amb la finalitat de garantir-ne la plena participació universitària, d'acord amb els principis d'igualtat d'oportunitats i accessibilitat universal. A més del projecte d'Allotjament Solidari, ofereix programes com ara el d'Igualtat d'Oportunitats per a Estudiants amb Discapacitat, Acció Social, Assessorament Psicològic, Psicopedagògic i Sexològic, Voluntariat i Observatori per a la Igualtat d'Oportunitats.

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464