Saltar apartados

Dona jubilada, de 61 a 70 anys, és el perfil de les persones usuàries de TIC cursant estudis universitaris per a majors, segons una recerca conjunta de l'AEPUM

L'estudi nacional de l'ús de les TIC en els programes universitaris per a persones majors, liderat per la UA, es presenta demà, dimecres 1 d'octubre, a Madrid

 

Alacant, 30 de setembre de 2014

La directora de la Universitat Permanent de la Universitat d'Alacant (UPUA), Concepción Bru, presenta demà, dimecres 1 d'octubre, els resultats de l'estudi nacional de l'ús de les TIC en els programes universitaris per a persones majors. Ho farà, a partir de les 11.00 h, a la Direcció General de l'Imserso, en el marc de la celebració del Día Internacional de les Persones Majors i com a representant de l'Associació Estatal de Programes Universitaris de Persones Majors (AEPUM), un organisme que presideix la Universitat d'Alacant. 

Els resultats obtinguts en l'estudi fan una actualitzada radiografia de la situació de l'ús de les tecnologies de la informació i comunicació per persones majors (entre 50 i 95 anys) que actualment cursen estudis universitaris per a majors a Espanya. Aquest treball servirà per a potenciar els processos formatius a fi de millorar les competències i els coneixements en TIC entre les persones majors i, a més, promoure en l'àmbit de la recerca i la tecnologia el desenvolupament de sistemes i productes més adaptats a les necessitats, demandes i perfils d'aquests usuaris majors que han crescut de forma exponencial. El treball de recerca, que destaca per ser la primera vegada que un estudi d'aquesta naturalesa integra tots els programes d'AEPUM que han volgut participar-hi, s'ha centrat a analitzar i comprovar l'evolució de tendències en el coneixement i ús de les TTIC per part dels alumnes majors dels programes universitaris per a persones majors. 

Les conclusions de l'estudi dibuixen un perfil de l'alumne tipus en relació amb l'ús de les TIC: dona jubilada, que viu en parella, i amb una edat entre els 61 i els 70 anys, amb estudis primaris o secundaris cursats, i treball exercit en banca, assegurances, oficines i despatxos o mestressa de casa. Per a obtenir aquests resultats, es va fer una enquesta anònima, mitjançant formulari en línia o imprès, durant el període de novembre de 2013 a març de 2014, a 5.390 persones majors de 50 vinculades a 40 universitats espanyoles. Els recursos tecnològics de què disposa aquest alumne tipus són telèfon fix, ordinador personal i càmera fotogràfica, tots propis. Aquests alumnes declaren que els dispositius que més utilitzen i més senzills els resulten són l'ordinador personal, telèfon fix i el telefon intel·ligent (smartphone). Tenen connexió a Internet per cable o xarxa sense fil (wifi) privada. Sobre l'adquisició de competències TIC, es conclou que aquest alumne tipus dona pot haver rebut formació en el treball anterior. A més, manifesta que la seua participació en aquests programes ha millorat les seues competències TIC i que prefereix rebre formació presencial o combinada, abans que formació en línia.

 

Formació TIC

Un altre dels resultats destacats del treball de recerca mostra que, en tots els casos, les usuàries es decanten per l'ús de la interfície tradicional de teclat i ratolí, a més de l'emmagatzematge exclusivament en discos locals. Sobre les dificultats que troben les alumnes en l'ús de les TIC, hi ha la important inversió de temps, la complicació d'utilitzar i el preu. El comerç electrònic, la comunicació personal i les gestions administratives o bancàries són els tres sistemes TIC que provoquen més desconfiança o por. Quant als aspectes positius, les alumnes pensen que, gràcies a les noves tecnologies, han millorat la comunicació amb amics i familiars, que l'ús dels sistemes TIC és "pràctic, entretingut i educatiu", que proporciona comoditat, estalvi de desplaçaments i estalvi de temps. Per contra, opinen que l'ús excessiu i no controlat de les TIC també pot provocar exclusió i aïllament físic. 

L'estudi científic ha sigut realitzat en el marc de l'Associació Estatal de Programes Universitaris de Persones Majors, que presideix la Universitat d'Alacant. Hi han participat 40 universitats amb DORO, empresa capdavantera en l'àmbit de les tecnologies de la comunicació adaptades a persones majors.

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464