Saltar apartados

Els hospitals de Torrevella i Vinalopó seran Universitaris arran d'un conveni amb la Universitat d'Alacant

El canvi de denominació permetrà recerca, assistència i docència amb estudiants de grau, màster i doctorat dels ensenyaments de Ciències de la Salut

En la imatge un moment de la signatura del conveni entre el rector, Manuel Palomar i el conseller delegat de Ribera Salut, Alberto de Rosa

 

Alacant, 10 de setembre de 2014

Els hospitals de Torrevella i Vinalopó són, a partir d'avui, hospitals universitaris, per la qual cosa podran acollir estudiants de grau i postgrau relacionats amb titulacions oficials de la branca de coneixement vinculada a Ciències de la Salut. El procés, que es gestava des de fa mesos, ha culminat aquest matí amb la signatura d'un conveni entre la Universitat d'Alacant i el grup Ribera Salut, després que la Conselleria de Sanitat haja acreditat que els dos centres sanitaris complien els requisits per al canvi de denominació.

En l'actualitat, hi ha prop de 70 hospitals universitaris a l'estat espanyol, regulats pel Reial Decret 1558/1986 i desenvolupats d'acord amb una ordre que n'estableix els requisits assistencials (nombre i varietat suficient de patologies), estructurals (aules, laboratoris, etc) i d'altres referits a qualitat o recursos humans. La recent acreditació dels hospitals universitaris de Torrevella i Vinalopó ratifica que compten amb els mitjans tècnics, estructurals i humans per a desenvolupar l'activitat docent i investigadora. Tal com ha comentat el conseller delegat del grup, Alberto de Rosa, "així es consolida el treball realitzat pels més de 2.500 professionals dels dos departaments, a fi d'oferir la millor formació de grau i postgrau en Ciències de la Salut".

Amb una notable representació tant de la Universitat d'Alacant com dels hospitals, la signatura del conveni ha comptat amb la presència del rector, Manuel Palomar, qui ha destacat "la importància d'aquest tipus d'aliances amb institucions de les comarques d'Alacant que tenen la formació i la recerca en el seu ADN". El rector ha assegurat que el compromís de la Universitat d'Alacant amb la formació va més enllà de les aules: "cal una formació dual, de caràcter pràctic, i en aquest cas resulta essencial la part clínica i assitencial". A més, Manuel Palomar considera que aquest tipus de col·laboracions són essencials "per a obrir noves línies de recerca cap a on fer avançar la ciència i el coneixement, per a la millora de la qualitat de vida de la ciutadania".

Per la seua banda, Alberto de Rosa ha reiterat que "formació, docència i recerca són eixos estratègics de la nostra organització, pel compromís adquirit amb els nostres professionals i amb la societat a què servim. El nostre desig és col·laborar activament en la formació de futurs professionals, per tal que el sistema sanitari públic continue sent un referent internacional". Segons De Rosa, "l'acreditació de Torrevella i Vinalopó com a hospitals universitaris, juntament amb l'Hospital de la Ribera, que ja compta amb la denominació des de l'any 2007, respon a l'aposta de Ribera Salut pels seus professionals, el desenvolupament, la formació, la docència i les condicions laborals, cosa que reverteix en una millor atenció al pacient".

 

Formació activa d'estudiants de grau i postgrau

El conveni és aplicable als centres o facultats dins del campus de la Universitat d'Alacant que imparteixen titulacions universitàries oficials de la branca de coneixement vinculada a Ciències de la Salut, i els centres de salut i consultoris que conformen els hospitals universitaris de Torrevella i Vinalopó. Així mateix, s'aplicarà als estudiants de grau i postgrau relacionats amb titulacions oficials de la branca de coneixement vinculada a Ciències de la Salut, al personal docent i investigador de la Universitat d'Alacant que desenvolupa la seua activitat en les esmentades titulacions i al personal assistencial que treballa en aquests hospitals universitaris. D'altra banda, la col·laboració docent s'estén a l'àmbit de la contractació per part de la Universitat d'Alacant de professors associats en Ciències de la Salut entre el personal assistencial dels nous hospitals universitaris, quan les necessitats docents, assistencials i de recerca ho requerisquen.

 

Ensenyament de qualitat i estreta col·laboració Hospital-Universitat

L'acreditació de Torrevella i Vinalopó com a hospitals universitaris imposa una correcta coordinació entre tots dos centres i la Universitat d'Alacant, que afavorisca, d'una banda, la incorporació dels professionals dels hospitals universitaris de Torrevella i Vinalopó a la docència en la Universitat d'Alacant i, d'altra banda, la de professors universitaris en Ciències de la Salut a activitats docents de formació assistencial i investigadores en les instal·lacions i centres dependents dels hospitals de Torrevella i Elx.

 

Hospital de Torrevella, centre docent acreditat des de 2008

El Departament de Torrevella està acreditat des de 2008 com a centre docent per a formació d'especialistes en ciències de la salut. Inicialment, es va acreditar per a la docència de postgrau metge intern resident i, des de 2012, també per a la formació de postgrau d'infermer intern resident en l'especialitat de matrona. Les places oferides cada any en són 9 (de les quals 8 corresponen a metge i 1 a infermer). Des que es va incorporar el primer resident en 2009, han completat la seua especialitat en aquest Departament 3 metges. El pròxim curs completaran el cicle de residència altres 5 residents metges i una matrona.

 

Alzira, hospital universitari des de 2007

Des de 2004, any en el qual l'Hospital Universitari de la Ribera va ser acreditat per a la formació especialitzada un total de 109 han rebut el títol d'especialistes. El Departament de la Ribera compta en l'actualitat amb un total de 17 especialitats mèdiques, d'infermeria i farmàcia i un total de 84 residents es troben en període de formació. Des de 2004 La Ribera ha multiplicat per 9 el nombre de residents anuals, passant dels 9 del primer any als 84 actuals. La Ribera ofereix als futurs especialistes un programa de formació especialitzada basat en un nombre adequat de residents, la qual cosa permet prestar una atenció individualitzada i garantir un sòlid pla de formació en els aspectes assistencials, docents i de recerca. Així mateix, aquest programa de formació es distingeix per les facilitats que presta el Departament als residents a l'hora de desenvolupar línies pròpies de recerca, la implicació de tutors i el finançament dels congressos a càrrec de l'organització. A més el Departament facilita infraestructura informàtica i bibliogràfica per a la formació.

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464