Saltar apartados

Publicacions de la UA, candidata als Premis Nacionals d'Edició Universitària 2014 amb una monografia sobre arqueologia

 

Alacant, 10 de setembre de 2014

De la estructura doméstica al espacio social. Lecturas arqueológicas del uso social del espacio és una de les 109 obres que opta als Premis Nacionals d'Edició Universitària 2014. Els editors del llibre de Publicacions de la Universitat d'Alacant són la catedràtica d'Arqueologia, Sonia Gutiérrez Lloret, i el professor Ignasi Grau Mira, professors del departament de Prehistòria, Arqueologia i Història Antiga de la Universitat d'Alacant amb una dilatada trajectòria investigadora. El volum opta al premi en la modalitat de monografies de Ciències Humanes i Socials.

Els premis, que concedeix la Unió d'Editorials Universitàries Espanyoles en deu modalitats diferents i als quals opten 109 obres de trenta editorials diferents, seran atorgats per un jurat independent el dijous 18 de setembre. Des del 8 fins al 30 de setembre aquestes publicacions s'exposen en l'espai UNE de la llibreria científica del CSIC, per tal d'apropar a la ciutadania la literatura científica que produeixen les universitats i els centres de recerca espanyols i mostrar el treball d'investigació que es genera als campus espanyols en les més diverses disciplines.

El llibre pertany a la Sèrie Arqueològica de la col·lecció de Monografies del Servei de Publicacions de la Universitat d'Alacant, que va nàixer amb la idea de ser pionera a l'hora d'entendre l'arqueologia d'una manera àmplia i moderna. L'obra es compon de diferents interpretacions dels espais socials derivades de l'anàlisi arqueològica. Però aquestes interpretacions, que recullen un ampli espectre cronològic i temàtic, no són visions autònomes i fragmentàries, ja que es vertebren amb relació a l'evolució dels esquemes constructius i l'ús social de l'espai. Així, aquests esquemes constitueixen un escenari social privilegiat que possibilita altres realitats que, al seu torn, afavoreixen l'aparició de noves societats. Un mitjà d'expressió i transmissió de conductes i comportaments socials, que interessa per igual a antropòlegs, historiadors, arqueòlegs o arquitectes i als aficionats i interessats en l'arqueologia i el patrimoni material.

L'estudi transcendeix, d'una banda, la compartimentació històrica dels diversos períodes, per a mostrar una lectura diacrònica de l'ús social de l'espai, mentre que, d'altra banda, i transversalment, mostra els diferents patrons de comportament en les formes d'habitar i la seua relació amb elements econòmics, polítics, rituals. Aquest projecte innovador, recolzat en la utilització d'eines i metodologies d'anàlisi espacial, ha permès reconèixer patrons de racionalitat comparables entre societats distants en característiques i temps. Des de l'Úmbria o el Laci, i al llarg de la Mediterrània, fins al Magrib, passant per l'est de la península Ibèrica o l'alt Duero, els editors han comptat, a través d'ambiciosos projectes de recerca, amb la col·laboració de reconeguts especialistes tant nacionals com a internacionals.

El llibre està publicat tant en paper com en edició digital, format en ePub.

El jurat estarà format per Laura Revuelta, redactora cap del suplement cultural ABC Cultural; Nuria Azancot, cap de redacció del suplement cultural d'El Mundo; Francisco Javier Rodríguez Marcos, responsable de llibres del suplement cultural Babelia d'El País; Teresa Peces, periodista cultural i bloguera de SopadePecesyLibros; Gonzalo Capellán, conseller d'Educació Cultura i Turisme de La Rioja; Luis Alberto de Cuenca, poeta; i Manuel Rodríguez Rivero, crític literari.

 

Referències bibliogràfiques:

De la estructura doméstica al espacio social. Lecturas arqueológicas del uso social del espacio. Sonia Gutiérrez i Ignasi Grau (Eds.). Publicacions de la Universitat d'Alacant. 2013. ISBN: 978-84-9717-287-5. Dipòsit Legal: A 663-2013.

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464