Saltar apartados

Tecnologia i robòtica aplicada al benestar de persones amb dany cerebral adquirit i dependents

La UA dirigeix un projecte basat en una nova teràpia de rehabilitació mitjançant el monitoratge de l’entorn del pacient i l’ús d’un robot interactiu

 

Alacant, 1 d'abril de 2015

L’atenció i la millora de la qualitat de vida de les persones amb dany cerebral adquirit i dependents és un dels desafiaments plantejats per un grup d’investigadors liderats per la Universitat d’Alacant. L’objectiu principal d’aquest projecte és tractar de facilitar teràpies i dotar d’una certa independència aquests pacients mitjançant un mètode de localització en les seues llars a un baix cost.

Segons explica Miguel Cazorla, professor de la Universitat d’Alacant i investigador principal juntament amb José García, “el projecte es basa en el disseny d’una nova teràpia de rehabilitació cognitiva a partir de l’ús d’un ambient intel·ligent de monitoratge”. Per a això, amb diferents càmeres Kinect situades en punts estratègics, els investigadors han dissenyat un sistema de sensors visuals i de moviment que permet fer el seguiment de l’individu i activar una alarma o avís als serveis d’urgències davant de situacions de risc o perill com per exemple una caiguda.

D’altra banda, entre els seus objectius, es preveu desenvolupar un ambiciós robot interactiu i flexible amb diferents opcions de moviment adequades a les necessitats de cada usuari. “El repte és treballar en un prototip autònom que ajude el malalt en les tasques quotidianes de rehabilitació i aconseguir una comunicació multimodal entre pacient i robot mitjançant un llenguatge parlat i gestual”, apunta l’investigador.

Dirigit per l’Institut Universitari d’Investigació Informàtica la UA, en el projecte denominat "Desenvolupament d’un sistema integral robòtic de monitoratge i interacció per a persones amb dany cerebral adquirit i dependents" participen la Universitat Rey Juan Carlos de Madrid, la Universitat de Lleó, la Universitat de Castella-la Manxa, i l’hospital Virgen del Rocío de Sevilla.

A més de treballar amb el centre de l’Associació de Dany Cerebral Adquirit (ADACEA) de Sant Vicent del Raspeig per a conèixer la malaltia i desenvolupar una avaluació experimental amb pacients reals, des de la UA estan col·laborant amb l’Associació de Paràlisi Cerebral (APSA) per a l’aprenentatge del llenguatge simplificat de signes denominat Schaeffer. Com detalla Cazorla “estem desplegant una aplicació digital que permet als usuaris amb capacitat intel·lectual reduïda o nul·la aprendre els gestos xifrats en aquest programa de comunicació”.

“Som conscients dels reptes tan significatius que hem de superar tant en investigació aplicada com en investigació bàsica, però esperem poder comercialitzar aquest sistema de teràpies per a donar solució a problemes reals”, conclou Miguel Cazorla.

Finançat pel Ministeri d’Economia i Competitivitat, "Desenvolupament d’un sistema integral robòtic de monitoratge i interacció per a persones amb dany cerebral adquirit i dependents" (2014-2016) compta amb la participació de més de 25 investigadors especialitzats en robòtica i informàtica.

 

Peu de foto: Prototip del robot interactiu dissenyat pels investigadors

 

VIDEO 1

VIDEO 2

Peu de vídeos: Proves fetes amb el sistema de monitoratge actiu de l’entorn

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464