Saltar apartados

Construccions amb canyetes, un model intel·ligent de molt de pes

Estudiants del Col·legi Pare Dehon (Novelda), IES Enric Valor (Pego) i del Col·legi Don Bosco (Alacant) guanyadors de l'I Concurs d'Estructures de la UA

 

Concurs_Estructures1
Concurs_Estructures2
Concurs_Estructures3
Concurs_Estructures4
Concurs_Estructures5
Concurs_Estructures6
Concurs_Estructures7

 

Alacant, 24 d'abril de 2015

Una simple canyeta de plàstic ha suposat un repte d'enginyeria per als estudiants d'ESO, batxiller i de formació professional participants en el I Concurs d'Estructures del Departament d'Enginyeria Civil de la Universitat d'Alacant. En concret, l'estructura triangulada guardonada amb el primer premi presentada per Cruz Calderón i José Miguel Torres, del Col·legi Pare Dehon de Novelda, ha suportat 30,6 vegades el seu propi pes.

El segon premi ha recaigut en África Ferrándiz i Isabel Cortell, de l'IES Enric Valor de Pego, i el tercer lloc ha sigut per a Paula Alarcón i Sergio Osorio del Col·legi Don Bosco d'Alacant.

Segons explica el professor del Departament d'Enginyera Civil de la UA Salvador Ivorra, «hem seleccionat les canyetes de plàstic perquè es tracta d'un material molt econòmic, de molt fàcil accés i que a priori té una baixa capacitat resistent. No obstant això, una correcta disposició d'aquestes canyetes, unides entre si d'una manera "intel·ligent", poden donar lloc a estructures que siguen capaces de suportar diverses vegades el seu propi pes».

Aquesta primera convocatòria ha reunit setze parelles d'estudiants de centres de tota la província. L'experiència ha suposat un primer contacte amb el món universitari i amb les matèries d'estudi relacionades amb titulacions com Enginyeria Civil o el màster en Enginyeria de Camins, Canals i Port, Arquitectura i Arquitectura Tècnica que ofereix l'Escola Politècnica Superior de la UA.

«A través d’aquest concurs, estudiants, familiars i professors han pogut visitar les instal·lacions del Departament d'Enginyeria Civil i d’aquesta manera veure algunes de les tècniques que habitualment no es mostren en les jornades de portes obertes», apunta el professor.

 

Sistema d'avaluació

La tècnica per a avaluar les estructures presentades ha sigut mesurar-ne el pes i, posteriorment, han sigut introduïdes en un pòrtic d'assajos per a obtenir la càrrega de col·lapse. L'estructura més valorada ha sigut aquella en què la relació carrega de col·lapse/pes ha sigut més elevada. «Per a aconseguir el millor resultat és important no únicament la tipologia estructural escollida, sinó com s'executa mantenint la verticalitat, el paral·lelisme i, en definitiva, la geometria i el detall en l’apegat de les diferents unions de barres», assenyala Ivorra.

Els guardonats amb el primer premi han rebut una tauleta cadascun, mentre que els segon i tercer premiats han sigut dotats amb una calculadora programable d'altes prestacions i un disc dur portàtil, respectivament.

 

Notícia relacionada

I Concurs d'Estructures amb Canyetes per a Estudiants d'Instituts

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464