Saltar apartados

El professor de la UA, Adriano Campo Bagatin, únic investigador d'Espanya seleccionat per a participar en la missió espacial AIDA

Coordinada per la NASA i l'Agència Espacial Europea, el seu objectiu principal és mesurar la capacitat tecnològica actual per a evitar l'impacte d'asteroides en la Terra

La missió, que es troba en fase d'estudi, tractaria d'interceptar l'asteroide Didymos en el moment de la seua màxima aproximació a la Terra, l'any 2022

AIDA_mission

Alacant, 23 d'abril de 2015

El professor del Departament de Física, Enginyeria de Sistemes i Teoria del Senyal de la Universitat d'Alacant, Adriano Campo Bagatin, ha sigut l'investigador d'Espanya seleccionat per a participar en el Comitè de Direcció de la missió espacial de la NASA i l'Agència Espacial Europea (ESA) denominada AIDA (Asteroid Impact and Deflection Assessment). L'objectiu principal d'aquest projecte és comprovar la capacitat tecnològica disponible avui dia a l'hora d'evitar que un asteroide impacte amb la Terra.

La missió, que es troba en fase d'estudi, tractaria d'interceptar l'asteroide Didymos en el moment de la seua màxima aproximació a la Terra, l'any 2022. Didymos és un asteroide «binari», és a dir, un asteroide amb un satèl·lit. El seu cos principal mesura aproximadament vuit-cents metres d'amplària, i el seu satèl·lit cent cinquanta de diàmetre i orbita a una distància d'1,2 quilòmetres del primari.

Per a dur a terme aquest procés, AIDA llançarà dues naus: la sonda espacial AIM (Asteroid Impact Mission), dirigida per l'ESA, i el projectil DART (Double Asteroid Redirection Test) a càrrec dels Estats Units. En concret, l'octubre del 2020, AIM estudiarà de prop l'asteroide, mentre que amb el llançament del DART, previst per al juliol de 2021, s'impactaria sobre el satèl·lit de l'asteroide Didymos a uns 6,5 km/s de velocitat el mes d'octubre de 2022.

Segons explica Adriano Campo Bagatin, «observant i mesurant la desviació provocada per l'impacte de DART sobre l'òrbita del satèl·lit es podrà comprovar l'eficiència d'utilitzar una col·lisió per a desviar qualsevol asteroide de pocs centenars de metres que estiga en una òrbita de col·lisió amb la Terra».

En el marc de la missió AIDA, el professor de la Universitat d'Alacant coordinarà un dels quatre grups de treball que s'ocupa de l'estudi detallat del sistema binari Didymos: propietats físiques i dinàmiques, estructura interna, mesuraments necessaris per a la seua interpretació, etc.

Des del Departament de Física, Enginyeria de Sistemes i Teoria del Senyal de la Universitat d'Alacant, juntament amb la professora Paula Benavidez i l'estudiant de doctorat Rafael Alemañ, Adriano Campo Bagatin treballa, d'una banda, en l'estudi de l'estructura interna de petits cossos del sistema solar (asteroides i estels) per mitjà de simulacions numèriques. D'altra banda, en col·laboració amb l'Institut d'Astrofísica d'Andalusia, duu a terme l'estudi del moviment del material superficial (roques, pols) d'asteroides petits (menys de 5-10 km) que tene una rotació molt ràpida (en menys de 3,5 hores). «Els dos aspectes són d'interès per a les missions espacials a asteroides, en particular en el cas d'AIDA», apunta.

 

Comitè de Direcció d'AIDA

El Comitè de Direcció de la missió espacial de la NASA i ESA està compost per cinc investigadors europeus procedents del Centre Aeroespacial Alemany, Universitat d'Alacant, Acadèmia de Ciències de la República Txeca, l'Observatori de Niça, i cinc investigadors nord-americans membres de la Universitat de Maryland, el Laboratori Nacional Lawrence Livermore, i Laboratori de Física Aplicada de la Universitat Johns Hopkins.

Video AIDA

AIDA_mission2

 

Enllaç relacionat:

RÀDIO EPS - Ciència per a Normals

Programa 8 - Entrevista a Adriano Campo Bagatín, Dpto. de Física, Enginyeria de Sistemes i Teoria.

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464