Saltar apartados

Les malalties infeccioses com l'Ebola a debat en el IV Seminari sobre Salut i Cooperació per al Desenvolupament

Les malalties infeccioses com l'Ebola a debat en el IV Seminari sobre Salut i Cooperació per al Desenvolupament


La trobada, organitzada per l'Associació Fontilles i la Universitat d'Alacant, se celebra avui divendres 24 i demà dissabte 25, al sanatori Sant Francesc de Borja, al municipi alacantí de la Vall de Laguar

La conferència de clausura «Qué podemos aprender del actual brote de ébola?», serà a càrrec d'Alberto Infante Campos, professor de Salut Internacional de l'Institut de Salut Carlos III de Madrid

 

Fontilles2

24 d'abril de 2015.- Estudiants universitaris, docents de grau i postgrau i professionals de la salut i ciències socials i interessats en cooperació internacional es donen cita avui divendres 24 i demà dissabte 25 d'abril al sanatori Sant Francesc de Borja de la Vall de Laguar, en el marc del IV Seminari sobre Salut i Cooperació. El seminari analitzarà les causes últimes que hi ha darrere de les emergències sanitàries de caràcter epidèmic i el paper que pot tenir la cooperació per al desenvolupament i l'ajuda humanitària en la seua prevenció i tractament.

 

La trobada, organitzada per Fontilles, associació valenciana dedicada a la lluita contra la lepra i altres malalties associades a la pobresa, i la Universitat d'Alacant, a través de la Facultat de Ciències de la Salut, s'emmarca dins del conveni de col·laboració que manté Fontilles amb la Universitat d'Alacant per a la realització conjunta d'activitats de divulgació, formació i recerca científica.

 

Programa de ponències

El seminari ha donat començament aquest matí amb la conferència inaugural «Cuando un microbio no explica una epidemia: nuevos y antiguos retos en el control de las enfermedades transmissibles», a càrrec de Josep Bernabeu-Mestre, catedràtic d'Història de la Ciència de la Universitat d'Alacant. Josep Maria Jansà López del Vallado, director del màster de Salut Internacional i Medicina Tropical de la Universitat Autònoma de Barcelona, ha abordat el «Contexto epidemiológico de las enfermedades emergentes». Per la seua banda, Gonzalo Fanjul, director d'anàlisi de polítiques de l'Institut de Salut Global de Barcelona ha centrat la seua ponència en la «Cooperación en salud: cuando lo ético también es lo más inteligente». En representació de l'Organització Mundial de la Salut, Liliana Marcos imparteix una interessant conferència sota el títol «Salud para todos con pobres sistemas de salud» i, per a concloure la primera jornada, la taula redona «Les ONG en la prevenció i abordatge de les emergències sanitàries», en la qual participen Carmen de la Cuesta Benjumea, moderadora i professora de la Universitat d'Alacant; Amador Gómez, representant de l'ONG Acció Contra la Fam; Eugenia Cuesta, de Creu Roja, i Alba García i Ramón Castejón, de Medicus Mundi CV-Alacant.

La jornada del dissabte 25, començarà amb la conferència de David Noguera, portaveu de la campanya «Stop Ébola» de Metges Sense Fronteres (MSF), en la qual parlarà de la resposta de l'ONG a epidèmies en contextos precaris. A continuació, Ildefons Hernández Aguado, catedràtic de Medicina Preventiva i Salut Pública de la Universitat Miguel Hernández parlarà de les «Colaboraciones público-privadas en la salud global». Després d'aquestes dues intervencions, els assistents podran fer una visita guiada pel sanatori de Fontilles, i finalment la conferència de clausura «¿Qué podemos aprender del actual brote de ébola?», serà a càrrec d'Alberto Infante Campos, professor de Salut Internacional i de Gestió i Administració de Sistemes i Serveis de Salut en l'Escola Nacional de Sanitat de Madrid (Institut de Salut Carlos III).

 

FontillesSobre Fontilles

Fontilles és una institució sense ànim de lucre que treballa des de fa més de cent anys contra la lepra i les seues conseqüències i altres malalties relacionades amb la pobresa. Al llarg d'aquests anys, l'associació ha passat de tenir la seua principal activitat assistencial en el sanatori Sant Francesc de Borja, a Alacant, a dedicar gran part del seu esforç a la formació, a la cooperació internacional i a la sensibilització. Actualment té en marxa projectes a Bolívia, Brasil, Equador, Argentina, Nicaragua, Índia, Nepal, Bangladesh, Vietnam, Etiòpia, Moçambic, i la República Democràtica del Congo. A més, col·labora amb els programes nacionals de lluita contra la lepra de Cuba, Haití, El Salvador, Equador, Nicaragua, Hondures, Mèxic, Guatemala, Argentina i Guinea Equatorial.

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464