Saltar apartados

Les universitats espanyoles rebutgen un grau de Turisme de tres anys

Debat sobre el model de formació universitària de Turisme

 

Alacant, 20 d'abril de 2015

Durant la primera jornada de l’Student Tourism Congress, en el marc del Saló B-Travel, els dies 17 i 18 d'abril de 2015, s'ha celebrat una trobada a Barcelona entre les universitats espanyoles que imparteixen Turisme. El debat sobre el model de formació universitària de turisme ha sigut una iniciativa impulsada pels membres de la Xarxa Intur, i organitzat per CETT-UB. La iniciativa ha permès crear un debat conjunt sobre la idoneïtat i els efectes en la formació de turisme del pla de flexibilització universitària, que permet oferir carreres de tres anys de durada enfront de les actuals de quatre, i que es recull en el recentment publicat Reial decret 43/2015, de 2 de febrer.

Amb un format de participació activa, la jornada va permetre que entre vint-i-quatre universitats assistents s'identificaren els beneficis i els inconvenients, així com els reptes i les oportunitats de l'aplicació de nou reial decret. El debat va permetre fer balanç de la qualitat i l'eficàcia contrastada del model del grau de turisme actual de quatre anys, i l'establiment d'un manifest conjunt d'orientació a les diferents universitats i administracions.

La jornada va ser inaugurada a les 9.30 h pel president de Red Intur, Antonio Guevara, i del vicerector de Política Acadèmica i Qualitat de la Universitat de Barcelona, Gaspar Roselló. A continuació, el professor Jesús Molina del CETT- UB va presentar els objectius i la metodologia de la sessió de treball. Va ser a partir de les 10 h quan es van organitzar les taules de treball i van començar les deliberacions per al debat i el consens posterior.

Els vint-i-quatre representants de les universitats espanyoles assistents al debat van manifestar la disconformitat amb la implantació del grau de Turisme de tres anys a Espanya, i es van mostrar tots d’acord amb el manteniment del grau actual de quatre anys de durada. Entre els nombrosos inconvenients identificats que implica l'aplicació del nou decret destaca la impossibilitat d'adquirir les competències necessàries per a un sector crucial de l'economia espanyola, a més d'afectar negativament el desenvolupament docent i investigador de les universitats, i  la seua possibilitat de contribuir amb R+D+I a la millora de la competitivitat i innovació del sector turístic. Així mateix, el possible canvi encariria el cost dels estudis per als alumnes, obligats a realitzar estudis de postgrau per a millorar la seua l’ocupabilitat i ser atractius per a aquest sector.

La trobada va concloure amb la intervenció de José Antonio Pérez-Aranda, director de l'Escola Universitària d'Hoteleria i Turisme CETT-UB, i Mercè Colom, directora de CETT elearning , que van agrair als diferents participants la seua assistència al debat en benefici de la millora de l'actual model de formació universitària en Turisme. També van anunciar la realització del primer International Smartourism Congress CETT-UB in Tourism, Hospitality and Gastronomy i van presentar les línies temàtica que es tractaran el pròxim mes d'abril del 2016.

Grau_Turisme

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464