Saltar apartados

Més de tres mil participants en la II Fira de l'Herberet d'Ibi organitzada per la UA i l'Ajuntament

 

Alacant, 28 d'abril de 2015

Els passats 18 i 19 d'abril de 2015 es va celebrar a Ibi una gran festa de portes obertes denominada II Fireta de l'Herberet, que fa d'aquest producte tan original d'Alacant el motiu central de la festa. Aquesta fireta que es va iniciar el 2013 i té caràcter bianual, pretén consolidar la tradició i el coneixement sobre aquest producte local, en principi elaborat per a ús medicinal i actualment lligat a les festes i celebracions.

L'organització de tots els actes ha sigut coordinada de manera conjunta entre l'Ajuntament d'Ibi i la Universitat d'Alacant, i hi ha participat principalment el personal de l'Estació Biològica-Jardí Botànic de Torretes i del Museu de la Biodiversitat, juntament amb uns quants voluntaris.

La II Fireta de l’Herberet ha tingut una gran participació que ha superat la de la primera edició, amb l’assistència de més de tres mil persones. Els actes de la II Fireta van començar el dissabte 18, amb participants de diversos llocs de la província que van tenir l'oportunitat de fer una excursió partint de Torretes i recorrent elements representatius de l'ús tradicional del territori com ara forns de calç, conilleres, jaciments arqueològics, basses de reg i preses d'assuts, séquies, fonts, etc. L'excursió va ser coordinada per Associació Micològica Alacantina ASSOMA, el vicepresident de la qual, Antonio Bautista, i el director de Torretes van anar comentant als assistents els punts o plantes de més interès.

El mateix dissabte i ja de vesprada, en el recinte de la fàbrica Rico es va impartir una conferència sobre el projecte i llibre sobre etnobotànica espanyola «Inventario español sobre los conocimientos tradicionales relativos a la biodiversidad». La presentació de la xarrada col·loqui va ser a càrrec del director del Secretariat d’Investigació de la Universitat d'Alacant, Juan Mora. L'orador principal, Manuel Pardo, és coordinador del projecte i professor de la Universitat Autònoma de Madrid. La ponència es va complementar amb una taula redona sobre la mateixa temàtica, en que participaren a més del ponent, Diego Rivera, professor de la Universitat de Múrcia, Emilio Laguna per part del CIEF de la Generalitat Valenciana, Alonso Verde, investigador del Jardí Botànic de Castella-la Manxa, i Segundo Ríos Ruiz, director de Torretes i professor de la Universitat d'Alacant, que va actuar com a moderador. La xarra col·loqui va comptar amb la participació del públic assistent, al qual, gràcies a la col·laboració del Vicerectorat de Cultura, Esports i Política Lingüística de la Universitat d'Alacant, li va ser oferit un magnífic concert a càrrec del quartet de corda Mare Nostrum, amb un repertori de música popular valenciana, música clàssica i tangos, que van ser aplaudits efusivament pel públic.

De manera simultània, una cursa nocturna popular denominada «La nit de les ermites» va transcórrer per diversos paratges notables d'Ibi que incloïen l'Estació Biològica de Torretes, on es va instal·lar un lloc d'aprovisionament.

El diumenge 19 va tenir lloc l'acte d'obertura oficial encapçalat per la tinent d'alcalde Amparo Pina, la vicerectora d'Alumnat Nuria Grané, i la directora del CIBIO, María Ángeles Marcos. En aquest punt, el director de Torretes, Segundo Ríos, va aprofitar la seua intervenció per a presentar la segona campanya d'apadrinament d'arbres en Torretes, aquesta vegada centrada en els arbres endèmics d'Espanya, en el que s'ha denominat El Bosc Ibèric, col·lecció que ja es pot visitar en el recorregut del Jardí Botànic.

Una vegada acabada la presentació es va oferir un ball a càrrec de l'Associació de Veïns La Dulzura d'Ibi. Enguany, com a novetat, va comptar amb la presència d'un destil·lador d'aiguardent artesanal de Nerpio (Albacete), que va explicar el procés i va oferir una degustació d'aiguardent a tots els visitants.

Tot el Jardí Botànic de Torretes apareixia esguitat de nombroses parades d'informació, venda d'artesania i altres productes locals, a més d'un lloc del Consell Regulador de Begudes Espirituoses d'Alacant. També diverses associacions locals com ASOMA, Amics de les Muntayes, El Teix, etc., van disposar de parades informatives. A més, durant tot el matí i en diferents torns, es va oferir als visitants la possibilitat de visites guiades per l'estació a càrrec de voluntaris.

El Taller d'Herberos va permetre al públic aprendre i elaborar la seua pròpia fórmula de licor d'herbes, seguint les explicacions especialitzades de la investigadora Vanessa Martínez del Jardí Botànic de Torretes (CIBIO). Al mateix temps, els més experimentats van poder participar en el II Concurs d'Herberos Tradicionals d'Alacant, en què el jurat, després de la seua deliberació, va atorgar els tres premis oferits pels restaurants locals Serafinos i Les Eres, més un llibre que van rebre els tres guanyadors.

De manera simultània es va fer una exhibició canina d'obediència, Agility i Freedog, amb la participació de David Alentado i la Protectora d'Animals d'Ibi, i també la visita a la cadolla de Catifa a càrrec d'Amics de les Muntanyes.

Per als xiquets, l'oferta va ser triple, ja que a part d'inflables van comptar amb un teatre infantil i conta contes a càrrec de Ginkgo Biloba Teatre, un taller infantil d'herberos a càrrec del personal del Museu de la Biodiversitat i un altre taller de realització de menjadores per a ocells amb materials reciclats, a càrrec del personal del Parc Natural del Carrascar de la Font Roja.

Pel que fa a l'animació, durant tot el dia va ser promoguda per la participació de la dolçaina, i finalment per la Rondalla i Grup de Cors i Danses d'Ibi, que van aconseguir mantenir el bon ambient fins als minuts finals.

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464