Saltar apartados

Una app sobre la UA guanya el primer concurs de desenvolupament d'aplicacions "open data"

«GradUAte» ha sigut l'aplicació guanyadora del certamen en el marc de la I Jornada de Dades Obertes

 

Jornada_Open_Data1
Jornada_Open_Data2
Jornada_Open_Data3
Jornada_Open_Data4
Jornada_Open_Data5
Jornada_Open_Data6
Jornada_Open_Data7
Jornada_Open_Data8

 

Alacant, 29 d'abril de 2015

Les noves tecnologies i una societat que cada dia ens aporta alguna cosa nova, ens aclaparen amb un vocabulari de vegades difícil d'entendre. L'open data, o dades obertes és una d'aquestes novetats de la qual ara sentim parlar sovint, almenys en els mitjans de comunicació, però, sabem què significa?, i quina utilitat té?

Les dades, la informació a la qual tenim accés, ens serien de molt poca utilitat sense ser processades. La Universitat d'Alacant ha fet una important aposta per la filosofia open data per tal que es puga accedir a la major part de les seues dades lliurement, «una aposta per la transparència, proximitat i la rendició de comptes», defensava el mateix rector durant la inauguració de la I Jornada de Dades Obertes.

Però la Universitat no s'ha limitat a permetre l'accés a les dades, també s’ha implicat perquè siguen aprofitades i reutilitzades i així potenciar l'emprenedoria sobre la base de les dades obertes.

En aquesta línia, precisament, s'ha desenvolupat un Concurs de Desenvolupament d'Aplicacions basades en la utilització de l'open data, els premis del qual es van lliurar dimarts passat en el marc de la jornada en la UA.

«GradUAte», de Pablo González, ha sigut l'aplicació guanyadora, una app que ofereix tota la informació sobre la Universitat d'Alacant, pensada per als nous estudiants que comencen les seues carreres al campus alacantí.

Les apps «BrjUA» i «EventUA», de Carlos Constán i Alexandre Rubio, han merescut dos accèssits. La primera ofereix informació sobre la ubicació d'edificis, despatxos, màquines expenedores, cafeteries..., l'eina per a trobar-ho tot al campus, i la segona recull tots els esdeveniments que es fan a la Universitat, una manera de no perdre's res.

Finalment, el premi del públic, «QuizUA», de Pablo Marzal, amb una aplicació que permet descobrir tot el que ofereix la UA en forma de preguntes i amb la possibilitat d'enfrontar-se a altres usuaris.

Les quatre aplicacions premiades tenen una característica comuna, utilitzen dades que existeixen i a les quals tenen accés gràcies al fet que són obertes; la seua aportació és idear què fem amb les dades, oferir aplicacions útils i que oferisquen solucions als usuaris.

Aplicacions no premiades

El nivell del concurs ha sigut excel·lent, i es poden destacar diverses aplicacions que, encara que no van obtenir premi, segur que tindran repercussió per a la comunitat universitària en un futur molt pròxim. Amb el focus posat en la millora de l'activitat en el campus, es van presentar aplicacions que van des d'un gestor crowdsourcing d'incidències («MejorUA», desenvolupat per Samuel Ortiz), fins a una autèntica xarxa social sobre els serveis oferits per les cafeteries del campus («ComerUA», de Carolina Prada i David Ruiz), una aplicació que calcula rutes dins del campus depenent de les al·lèrgies que afecte un usuari («UAlergias», de María González) o una aplicació per a organitzar, convocar i difondre activitats en el campus («KedasUA», desenvolupada per Andrea Lluch, Jorge Juan Oliva i Jose Luis Pérez). Es van presentar aplicacions interessants, no solament per a l'alumnat, com el recomanador de beques i ajudes de Juan Miguel Sánchez («BecUAs»), sinó també per a la resta de comunitat universitària, com «UAPresencia» (d'Antonio López) o «UADiscount» (de Juan Antonio Arques i Héctor Rico), i fins i tot d'interès per a la ciutadania en general, com «CULTURAL» (també de Juan Antonio Arques i Héctor Rico), una aplicació que recomana exposicions del MUA segons gustos i preferències dels usuaris.

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464