Saltar apartados

Jon E. Illescas, doctor per la UA, presenta el seu llibre "La dictadura del videoclip"

L'autor basa el contingut de la seua publicació en l'anàlisi dels cinc-cents vídeos més vistos en YouTube i com les constants i absències d'aquest flux audiovisual condicionen la vida de milions d'adolescents

La publicació inclou també les biografies crítiques de les vint estrelles més importants del pop

 

Dictadura_VideoclipJon_IllescasAlacant. 22 de desembre de 2015

Jon E. Illescas, doctor doctor en Sociologia i Comunicació per la Universitat d'Alacant, presentarà demà dimecres 23 de desembre el seu llibre La dictadura del videoclip, a les 19.30 hores en la Biblioteca María Moliner d'Oriola. La publicació és la traducció divulgativa de la tesi doctoral elaborada per Jon E. Illescas, «en un esforç per democratitzar el coneixement crític i fer-lo accessible a tothom», segons afirma l'autor. Illescas, va rebre la qualificació cum laude per la tesi que inspira aquest llibre, sota la direcció dels professors Juan Antonio Ríos Carratalá (UA) i Ángeles Díez (Universitat Complutense de Madrid).

El llibre, editat per Ediciones de Intervención Cultural sota el segell del Viejo Topo (Barcelona), és una obra multidisciplinària en què s’exposen les connexions ocultes entre les estrelles del pop, la indústria cultural, el narcotràfic, l'alta política i el capitalisme global. L'autor analitza la propietat i el funcionament de les grans empreses que creen la música de masses, i desvela com l'elit de la classe dominant reprodueix en els joves valors i ideologies funcionals per a renovar el seu poder.

Amb aquest fil argumental, Jon E. Illescas dóna resposta a interessants preguntes entre les quals es planteja com va acabar Shakira treballant per al president dels Estats Units i Katy Perry per al Pentàgon?; per què hi ha tan pocs artistes compromesos en plena crisi?; com es posen «de moda» les cançons que tots coneixem?, o quina relació hi ha entre els videoclips i la falta de consciència crítica de gran part de la joventut?

Amb la difusió d'Internet, assegura l'autor, «el videoclip s'ha transformat en el producte cultural més consumit per la joventut internacional, per damunt de llibres, pel·lícules, videojocs o programes de TV». Jon E. Illescas, ha analitzat els cinc-cents vídeos més vistos en YouTube, i exposa en el seu llibre les constants i les absències més notables del contingut d'aquest flux audiovisual que condiciona la vida de milions d'adolescents. A més, el llibre narra les biografies crítiques de les vint estrelles més importants del pop, i n’assenyala aspectes controvertits del seu camí cap al poder. L'autor també analitza la música que nada contra corrent, la censura a què s’enfronta i les seues possibilitats futures.

La dictadura del videoclip conjuga el sentit de l'humor, la claredat expositiva i el rigor científic. El contingut del llibre el converteix en una obra original que no s'assembla a res del que es puga haver llegit i que, tal com comenta l'editorial , «resulta imprescindible, no solament per a qui intente entendre críticament la producció del pop actual, sinó també per als activistes o educadors interessats a construir un món millor».

Tant les cobertes com diverses il·lustracions del llibre són obra de Miguel Brieva. La publicació inclou també un plec central a tot color amb imatges dels videoclips i la indústria musical.

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464