Saltar apartados

El Consell Social de la UA presenta les dades d'ocupabilitat de les seues titulacions a partir d'un estudi realitzat per la Conferència de Consells Socials

L'informe “Inserció laboral dels egressats universitaris. La perspectiva d’afiliació a la Seguretat Social” és fruit d'un conveni amb el Ministeri d'Educació

 

Alacant, 27 de febrer de 2015

El Consell Social de la Universitat d'Alacant acaba de fer públiques les dades d'ocupabilitat de les titulacions de llicenciatura i diplomatura que s'oferien entre 2009 i 2010. Les dades són fruit d'un informe elaborat a partir d'un conveni signat entre la Conferència de Consells Socials i el Ministeri d'Educació, Cultura i Esport amb l'objectiu de disposar d’un mapa de l'ocupabilitat en educació superior, sense precedents fins ara a Espanya. En la seua realització ha col·laborat també el Ministeri de Treball a través de la Direcció General de la Seguretat Social.

Segons apunta el president del Consell Social de la UA, Francisco Gómez Andreu, l'informe s'emmarca en la «preocupació fonamental» dels consells socials com a representants de la societat en la universitat «d'alimentar i afavorir la connexió entre l'àmbit acadèmic i les necessitats laborals d'empreses i societat, ja que fins ara no hi havia cap estudi objectiu i amb aquest grau de rigor. Tan sol enquestes o estudis parcials».

 

Primeres conclusions

Aquest informe és el primer d'un estudi «ampli i ambiciós» que comença la línia d'anàlisi de la inserció laboral dels egressats universitaris a través de les dades que aporta la vida laboral dels afiliats a la Seguretat Social. Dels resultats obtinguts destaca que la taxa d'afiliació (altes en la Seguretat Social) dels egressats universitaris un any després d’acabar els estudis era del 43,4 %, mentre que quatre anys més tard, el 2014, arribava al 64,4 %, és a dir, 20 punts percentuals superior.

D'altra banda, l'informe revela que només un de cada dos titulats universitaris afiliats ocupava un lloc de treball que corresponguera al seu nivell formatiu, i un de cada quatre havia sigut contractat per a realitzar treballs de caràcter manual per als quals no es requeria cap qualificació.

A més, s'observa un desajust important, tenint en compte el grup de cotització, entre el tipus de formació que demana el mercat de treball i l'elecció formativa dels estudiants.

Gómez explica que l'estudi s'ha elaborat en un context de crisi i que la seua importància fonamental radica en el fet que servirà de punt de partida per a observar l'evolució en futures actualitzacions per a confirmar tendències.

 

Metodologia i objectius

L'objectiu de l'informe és convertir-se en un instrument perquè les universitats prenguen decisions en la configuració i definició del seu mapa de titulacions a partir de les dades revelades, però també servirà per a orientar l'alumnat indecís, que disposarà de la dada de l'ocupabilitat a l'hora de decidir-se per una opció formativa.

L'estudi s'ha elaborat amb dades oficials de caràcter nacional de 2009/2010, sobre una base formada per 190.749 egressats (tots de primer i segon cicle). L'any de mostra, el segon de la implantació de les titulacions de grau, es va comptar amb 6.583 titulats de grau. En la mostra tampoc es van incloure els egressats de màster –40.391– ni doctorat –8.527–, l'anàlisi dels quals s'inclourà en una segona fase de l'estudi.

L'actual informe recorre l'evolució d'aquests egressats per branca de coneixement, titulació i relació entre la qualificació que s’ha obtingut i la necessària per a exercir la feina que s'està realitzant. S'han creuat dades, complint, òbviament, la Llei de protecció de dades, del Ministeri de Treball (Seguretat Social), per a conèixer tant la vida laboral com la base de cotització de cadascun d'ells al llarg dels quatre anys següents.

La Conferència de Consells Socials considera que aquesta radiografia ofereix dades rellevants que permetran «aportar transparència al sistema universitari i facilitar les eines necessàries, tant als que són al capdavant de les institucions universitàries com als mateixos estudiants, per a dur a terme el procés de presa de decisió amb informació objectiva sobre la inserció en el mercat laboral dels egressats».

Des de la conferència es manifesta la disposició per a renovar el conveni amb el ministeri per a continuar amb l'elaboració de l'estudi. Que no siga un element aïllat, sinó que permeta definir tendències i esdevinga una eina actualitzada de referència.

Les dades de l'estudi sobre la inserció laboral dels universitaris es poden consultar en la web de la Conferència de Consells Socials.

 

Sobre la Conferència de Consells Socials

Els consells socials són els òrgans de representació de la societat en la universitat. Entre les seues funcions destaquen la supervisió i aprovació dels pressupostos de cada centre, així com la seua oferta acadèmica. La conferència agrupa els consells de les universitats públiques espanyoles i ha començat a integrar també centres privats. El seu funcionament està regulat per la Llei orgànica d'universitats i per la legislació específica de cada comunitat autònoma.

www.ccsu.es

@conferenciacs

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464