Saltar apartados

Investigadors de la UA desenvolupen la tècnica per a fer una intubació orotraqueal en una ambulància en moviment

Permet el maneig ràpid i segur de la via aèria en entorns crítics com guerres, incendis o accidents de transport amb substàncies perilloses i risc d'explosió

Ambulància1 Ambulància2
Imatge del centre de simulació de la Facultat de Ciències de la Salut de la Universitat d'Alacant Metge del SES interactuant en l'ambulància del Grup ASV Transport Sanitari Ajuda i el simulador de l'empresa Medical Simulator-Innovación en Educación

 

Alacant, 24 de febrer de 2015

Investigadors del Departament d'Infermeria de la Universitat d'Alacant han dut a terme un projecte de recerca per a poder fer una intubació orotraqueal en una ambulància en moviment. Amb la col·laboració del Grup ASV Transport Sanitari Ajuda de la província d'Alacant i l'empresa Medical Simulator-Innovación en Educación, l'estudi valora la possibilitat de realitzar determinats procediments, en aquest cas la intubació, en un vehicle sanitari preservant en tot moment la seguretat clínica del pacient. 

La investigació «¿Es posible intubar en movimiento preservando la seguridad del paciente?» parteix de la necessitat del maneig ràpid i segur de la via aèria, decisiu en l'assistència a un pacient crític en l'àmbit de l'emergència. Aquestes situacions són un repte per al professional sanitari que s’encarrega de fer l’assistència per l’habilitat requerida, per les condicions que imposa la situació clínica del pacient i, finalment, per l'escenari en què es troba. 

De vegades, durant el trasllat del pacient sorgeixen complicacions en el seu estat que fan necessària una actuació ràpida per a permeabilitzar i assegurar la via aèria. En aquest sentit, l'estudi demostra que en escenaris hostils o violents com guerres, atacs terroristes, incendis, accidents de transport amb substàncies perilloses o risc d'explosió, en les quals el vehicle no pot aturar-se, aquesta tècnica és indicada i segura. «El nostre objectiu és verificar que, quan siga estrictament necessària per a controlar l'evolució clínica d'un pacient en estat greu, la tècnica d'intubació orotraqueal pot fer-se en moviment dins de la cabina assistencial d'una ambulància», aclareix María Elena Castejón, professora associada al Departament d'Infermeria i investigadora principal del projecte. 

Es tracta del primer assaig clínic aleatoritzat que utilitza com a eina d’investigació un maniquí de simulació d'alta fidelitat amb resposta fisiològica com la d'un ésser humà, a més d'un vehicle assistencial i facultatius voluntaris del Servei d'Emergències Sanitàries d’Alacant (SES). 

«¿Es posible intubar en movimiento preservando la seguridad del paciente?» forma part dels estudis de doctorat de María Elena Castejón. Un treball que arranca el 2012 i que en una primera fase, com a estudi pilot, ja va ser publicat en la revista Prehospital Emergency Care (edició en espanyol, 2014), i va formar part de les comunicacions del congrés The 6th Annual UK Simulation in Nursing Education Conference en la Leeds Metropolitan University en 2012.

 

Ambulància3

Equip d’investigació: els professors Miguel Richart, Ángela Sanjuan, María Elena Castejón, Noelia García,

i col·laboradors de l'àmbit de les emergències extrahospitalàries

 

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464