Saltar apartados

Investigadors de la UA participen en Athena, el pròxim gran observatori de raigs X de l'Agència Espacial Europea

 

Alacant, 23 de febrer de 2015

Investigadors de la Universitat d’Alacant participen en Athena, la gran missió científica de classe L, les de major grandària, de l’Agència Espacial Europea (ESA).

Athena (Telescopi Avançat per a l’Astrofísica d’Altes Energies), és un gran observatori de raigs X que explorarà fenòmens còsmics com el creixement i l’impacte dels forats negres gegants en el centre de les galàxies. El seu llançament està previst per a l’any 2028 i combinarà un gran telescopi de raigs X amb instruments científics d’última tecnologia.

El grup d’investigació en Raigs X de la UA, dirigit pel Dr. José Miguel Torrejón, participa en aquesta iniciativa per la seua experiència en l’anàlisi espectral i temporal de sistemes binaris de raigs X d’alta massa, amb el projecte anomenat, “Desenvolupament del calorímetre de raigs X X-IFU per a la missió Athena. Espectroscòpia d’Alta Resolució de binàries de raigs X i estrelles actives”, comprès en el Programa Estatal de Foment de la Investigació Científica i Tècnica d’Excel·lència que finança el Ministeri d’Economia i Competitivitat.

Athena serà un gran observatori de raigs X en l’espai, que oferirà una nova visió de l’Univers, en particular, gràcies al revolucionari instrument X-IFU, un calorímetre de raigs X criogènic amb capacitat de proporcionar espectroscòpia de raigs X d’alta resolució espacialment resolta, destaca José Miguel Torrejón.

El projecte té com a objectiu el desenvolupament de tecnologies d’avantguarda, i les activitats que té associades que formaran la base de la contribució espanyola a la missió de l’Agència Espacial Europea. El programa s’estructura al voltant de 3 activitats, a més d’una activitat global de coordinació que inclourà també l’establiment de tots els contactes necessaris amb altres parts interessades a Espanya (grups científics, institucions I+D en l’àrea de l’espai, indústries i CDTI) per a preparar una contribució a la missió Athena a través del seu instrument X-IFU, apropiada i ben dimensionada econòmicament.

El cost de la missió serà de 1.000 milions d’Euros finançats per l’ESA, als quals cal afegir-ne 300 milions més que els estats europeus aportaran als seus centres d’investigació i indústries per a desenvolupar i construir els instruments d’observació.

Els potents instruments d’Athena permetran fer estudis sense precedents sobre una àmplia varietat de fenòmens astronòmics, com els centelleigs de rajos gamma, el gas calent que envolta els cúmuls de galàxies, la interacció magnètica entre els exoplanetes i les seues respectives estrelles, les aurores de Júpiter o les estrelles en el nostre Sistema Solar, conclou el Dr. José Miguel Torrejón.

La missió Athena ha sigut concebuda i proposta per un equip internacional, liderat per 7 científics europeus, entre ells Xavier Barcons, investigador del CSIC en l’Institut de Física de Cantàbria (CSIC%u2010UC).

Athena

De dreta a esquerra, els físics de la UA José Miguel Torrejón, José Joaquín Rodes, i Guillem Bernabeu

Imatge cedida per l’Agència EFE

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464