Saltar apartados

L'ONCE col·labora en una investigació de la Universitat d'Alacant

 

Alacant, 26 de febrer de 2015

Amb l'objectiu de col·laborar en la investigació sobre un ampli grup de malalties oftalmològiques causants de la ceguesa, el projecte «Teràpia de malalties neurodegeneratives de la retina mitjançant l'ús d'optogenètica», liderat pel doctor de la Universitat d'Alacant Nicolás Cuenca, rebrà una ajuda d’investigació de l'ONCE.

L'ONCE col·labora en una investigació de la Universitat d'Alacant, l'investigador principal de la qual és el doctor Nicolás Cuenca Navarro. L'objectiu fonamental és trobar noves teràpies per a tractar malalties degeneratives de la retina.

Moltes de les patologies de la retina afecten les cèl·lules fotoreceptores i produeixen una pèrdua de visió gradual que, de vegades, porta a la ceguesa. L'optogenètica és una esperançadora teràpia per a malalties degeneratives de la retina. El treball, desenvolupat per investigadors del grup de recerca de Neurobiologia del Sistema Visual i Teràpia de Malalties Neurodegeneratives de la UA que dirigeix Nicolás Cuenca, permetria una recuperació de la visió amb la utilització d'un tipus de proteïnes fotosensibles procedents de microorganismes. «Es tracta de generar noves cèl·lules fotosensibles de la retina que reemplacen la funció dels fotoreceptors quan han degenerat en individus cecs.»

L'optogenètica és una tècnica nova d'enginyeria genètica que consisteix a introduir, en cèl·lules normalment insensibles a la llum, un gen (denominat optogèn) que expresse una proteïna fotosensible. Quan aquesta proteïna rep llum, s'activa i modula l'activitat neuronal de la cèl·lula. D’aquesta manera podem aconseguir que, quan els fotoreceptors han degenerat, altres cèl·lules de la retina funcionen com si foren fotoreceptors, i així recuperar la visió. Els pròxims anys, els assajos preclínics ens aportaran dades valuoses sobre la seguretat i eficàcia d'aquesta estratègia terapèutica amb un potencial enorme.

L'optogenètica es troba en fase experimental amb èxits molt positius en animals, «raó per la qual esperem, en un futur pròxim, poder-ho traslladar a humans».

En l'actualitat, el doctor Cuenca està col·laborant en el Projecte d'Optogenètica Europeu de Malalties Rares OPTOREMODE (E-RARE) en col·laboració amb grups de recerca de França, Alemanya i Canadà. Aquests estudis permetran aplanar el camí per als assajos clínics de reactivació optogenètica de la retina en pacients amb ceguesa.L'ONCE amb la investigació

La inversió solidària que milers de ciutadans fan cada dia amb la compra del cupó és retornada per l'ONCE a la societat en forma de serveis especialitzats per a persones amb ceguesa o deficiència visual: educació, ocupació, rehabilitació, ajudes tècniques adaptades, comunicació i accés a la informació, oci, esport, etc.

Per a desenvolupar els seus objectius, l'ONCE es recolza en la prestació de múltiples serveis i en la posada en marxa de diverses activitats, entre les quals destaca el compromís per impulsar l’R+D+I en matèria de ceguesa i deficiència visual, mitjançant la col·laboració en projectes de recerca relacionats amb les patologies oftalmològiques que amb més freqüència són causa de ceguesa total o parcial.

Amb aquestes col·laboracions, l'ONCE pretén estimular el coneixement científic més avançat i innovador sobre la ceguesa i deficiència visual, amb la finalitat de fomentar la prevenció i desenvolupar teràpies efectives.

 

Fotografia cedida per Nicolás Cuenca.

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464