Saltar apartados

La UA, Glen Biotech i Tragsa s'uneixen per a lluitar contra el morrut roig

Picudo_roig

Alacant, 24 de febrer de 2015

La Universitat d’Alacant, Glen Biotech i l’empresa de Transformació Agrària, SA (Tragsa) han signat un conveni de cooperació i col·laboració dirigits a fer treballs d’investigació basats en la combinació i la modificació de paranys encebats de feromones amb el fong Beauveria bassiana aïllat 203 contra el morrut roig.

La Universitat d’Alacant, Glen Biotech, i Tragsa, ja havien col·laborat anteriorment a través d’un conveni signat amb la Fundació AgroAlimed. Fruit d’aquesta col·laboració, la UA ha pogut desenvolupar i perfeccionar aquest conjunt de tècniques que empra la Beauveria bassiana com a fong per al control en camp del morrut roig. Aquests mètodes han sigut transferits a Glen Biotech SL, que ha millorat la tècnica per a adaptar-la definitivament a condicions de camp amb una quantitat més gran de substància activa i producte formulat que l’empleada inicialment. L’empresa també ha possibilitat el seu escalat a nivell industrial.

Segons explica Berenice Güerri, gerent de Glen Biotech, la tecnologia aplicada consisteix a crear paranys biològics que contenen feromones (l’olor a l’insecte), fet que ens permet atraure’l . La Beauveria bassiana és el fong més abundant a Alacant i probablement a Espanya. N’hi ha d’altres, però l’aïllat 203, és el més efectiu en la lluita contra el morrut. De fet, els assajos fets pels investigadors han constatat que si hi ha fongs en una zona, els morruts es contagien els uns als altres i aconsegueixen que la població propera al parany puga arribar a tenir el fong sense haver passat pel parany. En assajos anteriors s’ha vist que Beauveria bassiana 203 "no afecta" a altre tipus d’insectes, incloses les abelles.

La durada del conveni serà de dos anys, i destaca com a responsable del projecte per part de la UA el Dr. Luis Vicente López Llorca, director de l’Institut d’Estudi del Medi "Ramón Margalef" (IMEM), Dra. Nuria Linde Olivares, D. José Juan López Calatayud i D. Rafael Zamorano per part de TRAGSA, com a responsables del seguiment dels treballs, i Berenice Güerri, per part de Glen Biotech, com a responsable del desenvolupament del projecte i del seguiment d’aquest.

 

Enllaç relacionat:

RÀDIO EPS - Ciència per a Normals

Programa 11 - Entrevista a Luis Vicente López Llorca, Dpto. de Ciències del Mar i Biologia Aplicada. 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464