Saltar apartados

La Universitat d'Alacant lliurarà el III Premi Igualtat-UA a la professora Marta Macho, de la Universitat del País Basc

El Consell de Govern aprova la concessió del títol de doctor honoris causa al rector de la Universitat de Pàdua, Giuseppe Zaccaria

 

Alacant, 24 de febrer de 2015

El Consell de Govern de la Universitat d'Alacant ha aprovat aquest matí, per unanimitat, concedir el III Premi Igualtat-UA a la professora titular de Geometria del Departament de Matemàtiques de la Universitat del País Basc, Marta Macho Stadler, «per les seues actuacions en defensa de la igualtat entre dones i homes i, en particular, per les seues actuacions de caràcter docent i divulgatiu a favor de la visibilització de l'aportació de les dones científiques no solament en l’acadèmia, sinó també en el progrés social».

La concessió arriba avalada per la Comissió d'Igualtat d'Oportunitats de Dones i Homes de la UA, responsable de valorar les propostes rebudes. Durant l'argumentació del premi s'ha destacat el paper de Macho com a promotora dels cursos d'estiu «Cultura amb M de Matemàtiques» i com a editora del blog Dones amb Ciència, de la Càtedra de Cultura Científica de la Universitat del País Basc. Macho Stadler va presentar el trenta-cinquè desafiament amb el qual es va celebrar el centenari de la Reial Societat Matemàtica Espanyola i a ella es deu la cita anual (des de 2011) del cicle de conferències de divulgació científica Elles Fan Ciència, que es duu a terme cada dijous del mes de novembre a Bilbao. A més, és coautora de Mujeres en la Ciencia. Guía didáctica sobre el papel de la mujer en la historia de la ciencia. Actualment pertany a les comissions de Dones i Matemàtiques de la Reial Societat de Matemàtiques Espanyola i, des del 2010, a la Comissió per a la Igualtat de la Facultat de Ciència i Tecnologia.

 

Doctor honoris causa

En la mateixa reunió s'ha aprovat, també per unanimitat, la investidura com a doctor honoris causa del rector de la Universitat de Pàdua, Giuseppe Zaccaria. Es tracta d'una proposta de caràcter institucional defensada directament pel rector, Manuel Palomar, amb l'aval de l'equip de direcció i el Departament de Filosofia del Dret de la UA, disciplina a la qual pertany el catedràtic proposat. Palomar ha explicat que la relació entre les dues universitats es remunta als orígens de la UA i s'ha reforçat encara més des del mandat del rector Zaccaria. La Universitat de Pàdua, creada el 1222, és una de les més antigues d'Europa i hi van estudiar alguns dels més importants personatges de la història com Nicolau Copèrnic o Galieu. A més, va ser la primera que va concedir un títol universitari a una dona, Elena Lucrezia Cornaro, el 1668. El rector de la UA ha destacat que la Universitat de Pàdua «representa valors com la llibertat de pensament i la igualtat efectiva entre dones i homes, aspectes que ocupen un lloc destacat en el nostre decàleg de governança».

La investidura de Zaccaria podria fer-se coincidir amb el Solemne Acte de Clausura del Curs Acadèmic que, tal com ha aprovat el Consell de Govern, tindrà lloc el pròxim dia 22 de maig.

 

Informe del rector

Durant l'habitual intervenció al començament de la reunió, el rector ha informat de la convocatòria de la vaga d’estudiants prevista per a dijous, 26 de febrer, que té el suport del Consell d'Estudiants de la Universitat d'Alacant. Palomar ha explicat que es respectarà l'acció dels piquets informatius, però que es garantirà l'accés a peu al campus i el desenvolupament normal de l'activitat universitària de personal d'administració i serveis i docent i investigador.

D’altra banda, ha anunciat la recent aprovació del projecte d'urbanització del Parc Científic el passat 17 de febrer. La urbanització, que afectarà un total de 166.000 metres quadrats, eixirà a licitació per un valor de 5,9 milions d'euros i el termini d'execució serà de 9 mesos. El rector espera que l'obra puga adjudicar-se el mes de març per a agilitar els projectes de nous edificis i la implantació física d'empreses.

 IIIPremi_Igualtat

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464