Saltar apartados

El Repositori Institucional de la Universitat d'Alacant entre els 31 millors del món

RUA, portal de referència en investigació i docència en accés obert, va tenir més de 10 milions de descàrregues el 2014

Logo_RUA

Alacant, 10 de febrer de 2015

Les últimes dades del Rànquing Web de Repositoris del Món col·loquen el Repositori de la Universitat d’Alacant (RUA) en el lloc 31 dels 2.154 repositoris arreplegats a nivell mundial. A més, a nivell europeu, se situa en el lloc 15 i es consolida com un dels més destacats en l’àmbit internacional.

Si tenim en compte els repositoris espanyols, RUA ocupa el quart lloc per darrere del CSIC, la Universitat Autònoma de Barcelona i la Universitat Politècnica de Catalunya. És a dir, és el tercer repositori universitari espanyol, el primer d’una universitat no catalana, segons el Rànquing del Laboratori de Cibermetria. Respecte als repositoris institucionals, RUA ocupa el lloc 23 dels 2.068 repositoris arreplegats.

En aquesta edició de 2015, RUA contínua avançant posicions en totes les categories ja que, respecte de l’edició anterior, ha passat del lloc 69 al 31 a nivell mundial; a nivell institucional del 55 al 23; a nivell europeu del 41 al 15; i a nivell nacional del lloc 6è al 4t. Tal com apunta Javier Gómez, responsable de RUA, aquesta tendència es manté perquè “el Repositori Institucional de la UA és, tant nacionalment com internacional, un referent en investigació i docència en accés obert com ho demostren les xifres en creixement constant que van ascendir a més de 10 milions de descàrregues el 2014”.

El Rànquing Web de Repositoris del Món és una iniciativa del Laboratori de Cibermetria, que pertany al CSIC, que consisteix en un llistat de repositoris, que allotgen principalment treballs d’investigació, classificats d’acord a un indicador compost que combina dades de presència web i d’impacte web (visibilitat hipertextual), tot això obtingut dels principals motors de recerca.

 

Objectius del Rànquing

L’objectiu d’aquest rànquing és el de donar suport a les iniciatives "Open Access", i per tant l’accés gratuït a les publicacions científiques en format electrònic i a un altre tipus de materials de caràcter acadèmic. Els indicadors web utilitzats en aquest rànquing mesuren la visibilitat i l’impacte dels repositoris científics. Així, es promou la publicació en la Web com un mitjà per a comunicar material acadèmic tant formal com a informal, i mantenir els elevats estàndards de qualitat del procés de revisió per parells (peer review). El Rànquing de Repositoris ha de ser considerat en conjunt amb els rànquings d’Universitats, Centres d’investigació, Escoles de Negoci i Hospitals.

 

RUA

El Repositori de la Universitat d’Alacant (RUA) ofereix accés obert al text complet en format digital dels documents generats pels membres de la UA en la seua labor de docència i investigació. El principal objectiu d’aquest és donar una visibilitat més gran a la producció científica i docent de la institució, augmentar l’impacte i assegurar la preservació d’aquesta producció.

RUA recull tot tipus de materials digitals, comunicacions a congressos, documents de treball, materials docents i objectes d’aprenentatge, revistes editades per la UA, i també documents i materials que resulten de l’activitat institucional feta pels centres, les unitats i els serveis d’aquesta.

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464