Saltar apartados

La UA desenvolupa un nou procediment per a sintetitzar una nova família de molècules amb propietats de tint

 

Tint1
Tint2
Tint3

 

Alacant, 9 de febrer de 2015

Investigadors de la Universitat d’Alacant han desenvolupat un procediment de síntesi innovador de nous tints amb una nova família de molècules d’indolizina, que ha permès descobrir una ruta sintètica més eficient que les actuals.

La tecnologia, desenvolupada per un grup d’investigadors de l’Institut de Síntesi Orgànica (ISO) de la UA, es caracteritza perquè les molècules d’interès s’obtenen en un sol pas a partir de materials comercials, i suposa un avantatge en el procés productiu, ja que disminueix els costos, augmenta el rendiment final i es generen menys residus.

Els tints derivats d’indolizina han sigut relativament poc estudiats en comparació d’altres més comuns, com per exemple, els de el tipus trifenilmetà o azocompost. “En aquest sentit, els tints derivats d’indolizina han trobat aplicacions molt interessants en dispositius d’enregistrament i lectura làser, termografia i fototermografia, dispositius electrocròmics, filtres òptics, i també en convertidors fotoelèctrics per a cèl·lules solars. El gran interès que té es manifesta en la protecció mitjançant patents de companyies japoneses com Fuji Photo Film, TDK Corporation i Sony Corporation”, explica el Dr. Francisco Alonso Valdés, director de l’Institut de Síntesi Orgànica i responsable principal de la investigació.

Segons el Dr. Alonso, la tecnologia és totalment respectuosa amb el medi ambient, ja que no utilitza dissolvents com el dioxà, la piridina, el cloroform o el benzè que són utilitzats en altres metodologies, i es caracteritzen per la toxicitat elevada que tenen i el caràcter cancerigen demostrat d’aquests.

A més, els compostos obtinguts es caracteritzen per ser solvatrocròmics, és a dir, el color que tenen en dissolució varia d’acord amb el dissolvent que s’utilitze. Igualment, s’ha observat que la coloració en estat sòlid depèn de la grandària de partícula, afig el Dr. Alonso.

El procediment s’ha dut a terme de forma satisfactòria i reproduïble a nivell laboratori, amb rendiments alts a escala de multigram. Així mateix, l’Institut de Síntesi Orgànica té una planta pilot que està certificada per a treballar en condicions GMP (Good Manufacturing Practices) on és possible fer l’escalat a nivell industrial per a obtenir quantitats a escala de multiquilogram.

El projecte ha rebut una ajuda econòmica de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana en la modalitat de “contractació de personal de suport vinculat a un projecte de transferència dels resultats d’investigació o d’innovació”. A més, l’Institut de Síntesi Orgànica ha signat dos convenis de col·laboració amb empreses de la província d’Alacant que han mostrat interès per aquest projecte.Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464