Saltar apartados

La Universitat d'Alacant presenta un complet programa d'homenatge a Raúl Zurita amb motiu de la seua investidura com a Doctor Honoris causa

 

Actos_Zurita1 Actos_Zurita2

Alacant, 12 de febrer de 2015

Amb motiu de la investidura de Raúl Zurita com a doctor honoris causa, la Universitat d’Alacant ha organitzat un complet programa cultural i acadèmic similar al que l’any 1998 es va organitzar amb idèntic motiu dedicat a Mario Benedetti. Els actes es desenvoluparan entre el 3 i el 5 de març en diferents punts de la ciutat d’Alacant.

L’acte central d’investidura tindrà lloc el dia de 5 març, a les 12 hores, en el Paranimf. Premi Nacional de Literatura a Xile en 2000, Zurita està considerat com el poeta xilè de major repercussió mundial després de Pablo Neruda. Per aquest motiu, com ha comentat el rector durant la presentació del programa, "la cerimònia tindrà la presència de diferents personalitats xilenes, entre les quals destaquen els rectors de quatre universitats - la Universitat Austral de Xile, la Técnica Federico Santa María, la Diego Portales i la de Viña del Mar-, com també dels ambaixadors de Xile a Espanya, Francisco Marambio i a Alemanya, Mariano Fernández".

El programa, organitzat a través del Centre d’Estudis Iberoamericans Mario Benedetti (CEMAB) i amb la col·laboració de la Facultat de Filosofia i Lletres, s’emmarca sota el títol general “Homenatge a Zurita”.

Durant la presentació, que ha tingut lloc en l’edifici universitari de Sant Ferran, 40, la directora del Centre d’Estudis Mario Benedetti, Eva Valero, ha recordat que la vinculació de Zurita amb el Centre Benedetti es remunta a l’any 2000 i ha relatat les nombroses accions dutes a terme en conjunt per a acabar afegint que es tracta d’un poeta molt admirat a la Universitat d’Alacant tant des del punt de vista professional com a personal.

Destaca especialment el Col·loqui Internacional “Al·legoria de la desolació i l’esperança: Raúl Zurita i la poesia llatinoamericana contemporània”, que tindrà lloc del 3 al 5 de març en el CEMAB i en la Facultat de Filosofia i Lletres, sota la direcció dels catedràtics de Literatura Hispanoamericana José Carlos Rovira i Carmen Alemany. Aquesta serà la primera vegada que té lloc un congrés internacional d’aquest caire dedicat a l’anàlisi de l’obra de Zurita, en el qual participaran més de 50 especialistes de tot el món. El director del congrés, José Carlos Rovira, ha destacat "la important línia d’investigació que s’ha obert sobre l’obra de Zurita, sobretot entre joves estudiosos", amb els quals es completarà una nova perspectiva sobre el poeta.

Rovira ha assenyalat que Zurita "ha creat un gran llenguatge poètic propi en el qual la naturalesa, la geografia, l’amor i la trobada amb el jo íntim del poeta són elements destacats". El director del congrés ha destacat el caràcter simbòlic de l’obra i la importància que té per a la memòria històrica xilena, "ja que va patir la dictadura en primera persona".

Formaran part d’aquest col·loqui un ampli elenc d’experts arribats de Xile, els Estats Units, França, el Regne Unit, Mèxic, Bèlgica o el Perú, a més d’especialistes de diverses universitats espanyoles i onze reconeguts poetes internacionals, entre els quals es troba el poeta maputxe Leonel Lienlaf. Lienlaf oferirà un recital de poemes maputxes el divendres 6 de març a la Casa de Miguel Hernández d’Oriola. El col·loqui també té la col·laboració de la Fundació Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes i les Universitats xilenes Diego Portales i Viña del Mar.

El Museu de la Universitat d’Alacant (MUA) acollirà l’exposició “Escriptura Material” dedicada a l’obra de Zurita, que serà inaugurada el dimarts 3 de març, a les 13:15 hores coincidint amb el primer dia de celebració del Col·loqui Internacional. Ramón Castillo, comissari d’aquesta mostra, assegura que és una proposta que alterna tot allò fonètic, visual i textual: des de la subtilesa del full escrit en braille, l’encuny sec sobre paper, l’original d’impremta fins a l’efímera escriptura amb fum en el cel de Nova York (1982), el geòglif monumental en el desert d’Atacama (1993) i el projecte d’escriptura titulat Verás un mar de Piedras que ha sigut proposat pel poeta per a ser fet en els penya-segats del nord de Xile. Aquest projecte compta amb dibuixos originals del poeta, escriptura sobre fotografies dels penya-segats i noves fotografies fetes l’any 2014.

L’endemà, 4 de març a les 19 hores en el CEMAB, i també emmarcada en el Col·loqui Internacional, tindrà lloc la projecció dels documentals Raúl Zurita: escribir en el desierto, de Collin Stilly  William Rowe (documental de la Universitat Diego Portales) i Zurita, el Purgatorio chileno de Manuel Alcides Jofre i la Universidad Viña del Mar.

Com a colofó a la programació “Homenatge a Zurita”, el dijous 5 de març a les 12:00 hores, el Paranimf acollirà l’acte d’investidura de Raúl Zurita com a doctor honoris causa per la UA. El mateix dia 5 de vesprada, onze poetes retran homenatge al poeta xilè amb recitals a diversos llocs del centre d’Alacant:

- Librería Pynchon& Co (carrer Poeta Quintana, 37) de 17:30 a 18:30 hores.

- Seu Ciutat d’Alacant (Av. Ramón y Cajal,4) de 19 a 20 hores

- Seu de la UA al carrer Sant Ferran 40, de 20:30 a 21:30 hores.

- La vesprada de recitals poètics culminarà amb el recital del protagonista de l’homenatge, Raúl Zurita, qui recitarà una selecció dels seus poemes a Clan Cabaret (carrer Capità Segarra, 16) a les 23 hores.

Reproducir
Declaracions de José Carlos Rovira

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464