Saltar apartados

Investigadors de la UA ideen un sistema per a la desinfecció d'aliments mitjançant llum ultraviolada

 


 

Alacant, 16 de gener de 2015

Investigadors de la UA pertanyents al Departament de Química Analítica, Nutrició i Bromatologia de la UA han desenvolupat un innovador dispositiu d’emissió de radiació ultraviolada que permet la desinfecció de diferents tipus d’aliments, principalment líquids alimentaris.

La tecnologia desenvolupada elimina la contaminació bioquímica en la línia de producció, bé en matèries primeres o en el producte acabat en el marc de la indústria alimentària i, per a això, s’utilitza radiació en l’espectre de llum ultraviolada, de manera que l’acció de les ones electromagnètiques no ionitzants pertanyents a regions particulars de l’espectre ultraviolat pot produir la ruptura de les cadenes d’ADN dels microorganismes.

Segons explica el Dr. José Luis Todolí, responsable principal de la investigació, per a la desinfecció d’aliments durant els processos d’elaboració d’aquests s’utilitzen habitualment tractaments físics o químics. Aquest és el cas d’aliments com els làctics o els sucs que utilitzen processos de pasteurització, però els tractaments químics poden produir subproductes nocius que cal eliminar, mentre que l’ús de processos com la pasteurització impliquen un impacte tèrmic que pot afectar les característiques organolèptiques de l’aliment.

El sistema pot substituir processos àmpliament estesos com la pasteurització, ja que permet uns valors de desinfecció similars als actuals on el procés és menys agressiu amb l’aliment i permet conservar les propietats organolèptiques de forma natural, a més, la tecnologia és aplicable en la desinfecció superficial de qualsevol producte sòlid. En el cas de líquids, aquesta desinfecció pot ser completa, i pot irradiar tot el volum del líquid, afig el Dr. Todolí.

“D’altra banda, és important ressaltar que la radiació ultraviolada és totalment innòcua per als consumidors i elimina els agents patògens d’una forma ràpida i segura. El sistema, a més, té avantatges importants, entre aquests, el baix cost econòmic que té i l’aplicabilitat a processos de producció diferents fet que permet conservar les propietats originals dels aliments”, conclou el Dr. Todolí.

La tecnologia ja ha sigut implantada en processos de fabricació d’empreses amb un grau de satisfacció ben alt, i el coneixement desenvolupat pels investigadors de la UA està a la disposició de les empreses interessades i s’ofereix servei d’assessorament i anàlisi de processos de producció alimentària i el desenvolupament de solucions específiques per a cada cas.

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464