Saltar apartados

La Universitat d'Alacant edita un manual per a comprendre el malalt mental quan s'enfronta a la justícia

 

Alacant, 21 de gener de 2015

La setmana passada apareixia en els mitjans de comunicació la notícia de la reincidència en el delicte d’un conegut violador a la ciutat d’Alacant. Estem davant d’un malalt mental que no pot controlar els seus impulsos, o per contra es tracta d’una persona perfectament coneixedora del que està fent?; tenim alguna forma de poder saber quin és el risc que reincidisca? Aquesta qüestió és una de les quals resol Psiquiatría forense, un dels últims volums editats per Publicacions de la Universitat d’Alacant.

Llegint Psiquiatría forense, escrit per Mar Pastor Bravo, doctora en Medicina i Cirurgia, que exerceix en la Secció de Psiquiatria de l’Institut de Medicina Legal d’Alacant i és, a més, professora associada del Departament de Psicologia de la Salut de la UA, es descobreix que hi ha diversos tipus de maltractadors en l’àmbit de la violència de gènere, i no un solament, en funció dels trets i les característiques en la forma d’actuar d’aquest; que no és el mateix el maltractador que pateix una malaltia mental, que el que té una alteració psicològica, com pot ser la falta de control de la ira. La violència de gènere és un dels temes als quals es dediquen diversos capítols dins d’aquest volum, escrit, especialment, per a l’alumnat del grau en Criminologia. L’obra proporciona uns coneixements senzills a criminòlegs i juristes, per a comprendre el malalt mental quan s’enfronta a la justícia, no solament com a infractor d’una norma jurídica, sinó també com a víctima.

La psiquiatria forense és una branca de la medicina legal que es proposa aclarir els casos en els quals alguna persona, per l’estat especial de la seua salut mental, necessita una consideració especial davant de la llei. La seua implicació afecta tots els àmbits del dret, encara que probablement la part que té un interès mediàtic més gran és la que afecta al camp penal. És aquesta la que està més estretament relacionada amb la criminologia.

Mar Pastor Bravo ha participat en llibres com: Enfermedad mental: aspectos médico-forenses i Vulnerabilidad infantil, un enfoque multidisciplinar.

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464