Saltar apartados

Reunió de participants en el Projecte BALL, de desenvolupament d'un programa formatiu per a "Preparació per a la jubilació", en la Universitat d'Alacant

La UPUA acull els dies 21 i 22 de gener la segona reunió internacional a Alacant amb participants d’Islàndia, Polònia i Espanya 

 

BALLAlacant, 20 de gener de 2015

La Universitat d’Alacant acull la segona reunió del Projecte Internacional BALL (Be Active Through Lifelong Learning) en el qual participen les institucions Evris Foundation Ses, d’Islàndia, coordinadora del projecte; la Universitat Alacant, representada per la Universitat Permanent (UPUA), d’Espanya; U3A Reykjavík, d’Islàndia i Towarzaystwo Wolnej Wszechnicy Polskiej Oddzial w Lublinie, de Polònia.

BALL-Be Active through Lifelong Learnig és un projecte internacional basat en les aliances estratègiques en l’educació d’adults. És de caràcter multilateral i multidisciplinari i pertany a l’última Convocatòria Erasmus+, per a la Cooperació per a la innovació i l’intercanvi de bones pràctiques. Mitjançant el desenvolupament d’aquest projecte, les institucions que en són sòcies pretenen desenvolupar un programa formatiu per a "preparar el futur de les persones cap a la jubilació i la tercera edat". Es tracta d’un projecte pioner i inèdit en el context nacional que aporta, a més, fons europeus per a la formació permanent i al llarg de la vida en el marc de la UPUA.

El Vicerectorat d’Estudis Formació i Qualitat, serà l’encarregat d’organitzar per mitjà de la Universitat Permanent de la Universitat d’Alacant (UPUA), els pròxims dies 21 i 22 de gener la segona reunió internacional a Alacant en el campus de Sant Vicent del Raspeig. La UA és l’única institució espanyola que participa en aquest projecte internacional que donarà com a resultat, directrius i recomanacions, bones pràctiques i el disseny d’un programa concret, per a institucions, empreses i parts interessades de cara a la preparació de les persones amb antelació davant d’una jubilació que està pròxima. La vicerectora d’Estudis, Formació i Qualitat, María Cecilia Gómez Lucas, inaugurarà la trobada el dimecres 21, les sessions de la qual s’allargaran fins al dia 23 de gener amb reunions i grups de debat en la Seu Ciutat d’Alacant.

A causa de les circumstàncies demogràfiques actuals i de les previsions a curt termini, una part cada vegada més gran de la població en els països industrialitzats passa més temps jubilat que abans. L’augment de l’esperança de vida implicarà un increment sistemàtic en el nombre de persones en període de jubilació, i en la “tercera edat”. Dins d’Europa, cal esperar que fins a una quarta part de la població es trobe en aquesta categoria. Per tant, és d’una importància vital que la futura Europa garantisca la major qualitat de vida possible per a aquest gran col·lectiu de ciutadans i que s’assegure que la seua valuosa experiència i els seus coneixements es posen a la disposició de les generacions més joves com també de la societat en el seu conjunt. En aquest marc es defineix el projecte BALL, que té com a objectiu facilitar l’entrada en la jubilació mitjançant una planificació primerenca i sistemàtica que és essencial per a afegir valor a aquest període de la vida al que cada vegada s’arriba en millors condicions i que és la tercera edat.

El projecte tracta la urgència d’establir directrius i pràctiques sobre la millor manera de preparar els individus en una fase primerenca de la seua vida de cara a la tercera edat i posa l’accent en l’aprenentatge, l’entorn i l’atmosfera cultural, i la compartició dels coneixements. Es tracta d’un enfocament innovador que no s’ha posat en pràctica abans en cap estat membre. Els resultats van dirigits a tots els actors interessats a proporcionar formació als ciutadans, els membres o els empleats que s’aproximen al període de la jubilació. BALL pretén conscienciar sobre l’enorme font de coneixement i experiències que representen els jubilats i les persones majors i sobre la importància que té, per a la societat en conjunt i per a cada individu, estar preparats per a aquesta etapa.

Inicialment s’ha desenvolupat una anàlisi de l’estat de la qüestió a Europa mitjançant un mapatge de la realitat sociodemogràfica i la situació normativa i formativa en matèria de jubilació i preparació per a aquesta. S’ha treballat amb agents locals, persones significatives (jubilades i empleades), experts, responsables sindicals i d’institucions i empreses dedicades a la formació, i això en cada país, mitjançant entrevistes i grups de debats. Posteriorment es farà una enquesta per a obtenir les claus imprescindibles per a abordar la segona part del projecte centrat en la confecció de directrius i programes d’actuació concrets.

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464