Saltar apartados

La testosterona i el cortisol dels brokers podrien desestabilitzar els mercats financers

L’estudi, liderat per investigadors de la Universitat d’Alacant, de l’Imperial College de Londres i de la Universitat de Cambridge, ha sigut publicat en Scientific Reports del grup Nature

 

Estudi_CarlosCuevaAlacant, 3 de juliol de 2015

La testosterona i el cortisol podrien desestabilitzar els mercats financers, segons un estudi recent liderat per investigadors de la Universitat d’Alacant, de l’Imperial College de Londres i de la Universitat de Cambridge.

El grup d’investigadors va simular un mercat financer en el qual els participants compren i venen actius financers. En un dels experiments es van mesurar els nivells endògens de testosterona i de cortisol en els participants, i en un altre experiment es van elevar artificialment. En rebre dosi de qualsevol de les dues hormones els participants van augmentar significativament les seues inversions en actius d’un risc més gran.

“Creiem que els canvis hormonals poden ajudar-nos a comprendre el comportament dels agents en els mercats financers, especialment durant períodes d’inestabilitat financera”, explica el professor del Departament de Fonaments de l’Anàlisi Econòmica de la Universitat d’Alacant i un dels autors principals de l’estudi, Carlos Cueva.

L’ambient estressant i competitiu en el qual operen els agents dels mercats financers pot induir nivells alts de cortisol i testosterona. El cortisol s’eleva davant de situacions d’estrès físic o psicològic, augmenta el nivell de glucosa en sang i prepara el cos per a la reacció de lluita o fugida. La testosterona, d’altra banda, s’eleva davant de situacions competitives. “Estudis previs van mostrar que els homes amb nivells de testosterona més grans tendeixen a exhibir una major confiança i probabilitat d’èxit en aquestes situacions”, afig Cueva.

Els autors d’aquest nou estudi, publicat en Scientific Reports del prestigiós grup Nature suggereixen que aquests resultats podrien ajudar a millorar l’estabilitat de les institucions financeres.

Un altre dels autors de l’estudi, el professor del Departament de Medicina de l’Imperial College de Londres, Ed Roberts, afirma que “l’objectiu és comprendre millor els efectes d’aquestes hormones sobre la presa de decisions. Després podrem analitzar l’ambient en el qual els agents en els mercats financers treballen, i valorar si és excessivament estressant o competitiu. Aquests factors podrien estar afectant els seus nivells hormonals que al seu torn influirien en la propensió a assumir riscos d’aquests”.

 

Metodologia

En un primer estudi els investigadors van mesurar els nivells hormonals de 142 voluntaris, homes i dones, que van participar en un mercat financer simulat en el laboratori, en grups de 10 persones aproximadament. Els participants amb nivells més elevats de cortisol van assumir més riscos en les inversions; a més, els mercats amb una mitjana alta de cortisol van exhibir una major inestabilitat de preus.

En un segon estudi, 75 homes van rebre cortisol o testosterona abans de participar en un simulador de borsa. Cada individu participava dues vegades: una vegada després de rebre una de les hormones i l’altra després de rebre un placebo. Tant el cortisol com la testosterona van provocar un increment significatiu de les inversions cap als actius de més risc.

“Aquests resultats suggereixen que el cortisol i la testosterona fomenten les inversions d’alt risc en el curt termini”, valora el professor Roberts. “Solament hem investigat els efectes a curt termini en el laboratori. Seria interessant mesurar els nivells hormonals dels agents financers en el món real i també veure quins poden ser els efectes en terminis més llargs”, apunta.

El professor del Departament de Neurociència de la Universitat de Cambridge i coautor d’aquest nou estudi, Joe Herbert, va trobar en un treball anterior realitzat amb brokers de la City de Londres que nivells alts de testosterona al matí predeien guanys més grans durant aquell dia, mentre que els augments en la inestabilitat del mercat estaven correlacionats amb pujades en els nivells de cortisol.

L’estudi ha sigut finançat per l’Economic and Social Research Council del Regne Unit.

Peu de foto: Carlos Cueva, professor del Departament de Fonaments de l’Anàlisi Econòmica de la UA i un dels autors principals de l’estudi.

 

Referència

C. Cueva et al. “Cortisol and testosterone increase financial risk taking and may destabilize markets”. Scientific Reports, 2015.

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464