Saltar apartados

El president de l'Associació Internacional de Geodèsia, Harald Schuh, parlarà en la UA sobre perills naturals i canvi global

Es tracta de l'organització científica internacional més antiga, amb més de cent ciquanta anys, relacionada del mesurament de la Terra i el seu posicionament

 

Alacant, 14 de juliol de 2015

Un dels grans reptes de la geodèsia, ciència que estudia la Terra, «és augmentar la precisió del coneixement de rotació del planeta al mil·límetre, que ara està en el centímetre, per a controlar el terreny i delimitar, per tant, algunes zones de risc per desastres naturals». Així ho apunta l'investigador del Departament de Matemàtica Aplicada d'Escola Politècnica Superior de la Universitat d'Alacant, José Manuel Ferrándiz, que presideix el grup de treball Teoria de la Rotació de la Terra, de l'Associació Internacional de Geodèsia (IAG) i de la Unió Astronòmica Internacional (IAU).

En aquest marc d'estudi, el president de la IAG, Harald Schuh, oferirà dijous pròxim, 16 de juliol, a les 11 hores, en la sala d’actes de l’aulari II de la Universitat d'Alacant, una conferència sobre el paper de la geodèsia davant dels perills naturals i el canvi global.

La IAG

L'Associació Internacional de Geodèsia és l'organització científica internacional més antiga, amb més de cent cinquanta anys, relacionada amb l'avenç de la Geodèsia, és a dir, mesurament de la Terra i posicionament. Amb uns vuitanta països membres, disposa de quinze serveis internacionals que funcionen en centres associats o agències espacials.

La IAG promou l’avenç de la Geodèsia en tres línies: progressos de la teoria; estímul del desenvolupament tecnològic, i presa i anàlisi de dades d'observació, a més de la representació consistent de la figura, rotació i gravetat de la Terra.

Entre altres aspectes, aquesta ciència determina la forma i les dimensions de la Terra; estudia el camp gravitatori de la Terra i les seues variacions, única manera real d'avaluar el cicle de l'aigua i els desplaçaments de masses terrestres, i és essencial per coses tan quotidianes com el Sistema de Posicionament Global (GPS).

Després de la conferència «Contribution of geodesy to monitoring natural hazards and global change», Harald Schuh, juntament amb José Manuel Ferrándiz, mantindran una recepció amb la vicerectora d’Investigació, Desenvolupament i Innovació, Amparo Navarro, a les 13 hores al despatx del rector.

 

José Manuel Ferrándiz

El professor i investigador de la Universitat d'Alacant, José Manuel Ferrándiz, és un dels màxims exponents espanyols en mètodes de recerca en rotació terrestre, així com un analista de la selecció de problemes actuals i progressos teòrics de la Geodèsia. De fet, a més de liderar l'equip internacional per a delimitar al mil·límetre la rotació de la Terra, es tracta d'un dels quatre espanyols que forma part de la comissió de treball Rotació de la Terra de la IAU, formada per més d'onze mil membres individuals i setanta-tres països membres.

Algunes de les publicacions de Ferrándiz es poden consultar en el Repositori Institucional de la UA (RUA)

 

Notícia relacionada

José Manuel Ferrándiz, matemàtic de la UA, designat per a liderar l'equip internacional que detallarà al mil·límetre la rotació de la terra

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464