Saltar apartados

La UA reglamenta l'atenció a estudiants amb necessitats especials per discapacitat, violència de gènere, conciliació familiar o esport d'elit

El Consell de Govern aprova la investidura de Felisa Verdejo com a doctora honoris causa

 

Alacant. Divendres, 24 de juliol de 2015

El Consell de Govern de la Universitat d’Alacant ha aprovat aquest matí per unanimitat el Reglament d’Adaptació Curricular per a estudiants amb necessitats especials. Fins ara, les especificitats d’aquests estudiants s’atenia d’acord a unes recomanacions fetes l’any 1997 per la Junta de Govern sobre el Programa d’Assessorament i Normativa d’Adaptació d’Exàmens per a alumnes amb discapacitats físiques i sensorials. La nova reglamentació actualitza aquestes recomanacions i les adapta a la legislació actual i hi inclou, entre d’altres, l’atenció a persones amb discapacitats físiques, sensorials o psíquiques, a estudiants amb trastorns de salut congènita o sobrevinguda, però també a persones víctimes de violència de gènere, estudiants que hagen de conciliar per atenció a dependents i per qüestions laborals i als esportistes d’elit.

Segons la vicerectora d’Estudiants, Nuria Grané, l’adaptació curricular que es proposa “no modifica les competències professionals ni els continguts acadèmics que s’estableixen en els títols universitaris i que habiliten per a l’exercici professional. Més aviat”, apunta la vicerectora, “atén qüestions relacionades amb el suport a l’aula o l’adaptació en les proves d’avaluació, ja que flexibilitza el temps o els terminis de lliurament, per exemple”.

La responsable d’Estudiants assegura que, com no podia ser d’una altra manera, “la normativa se sustenta en els principis de confidencialitat, privadesa i autonomia personal, per la qual cosa les peticions han d’estar justificades i s’ha de renovar, anualment, la sol·licitud d’adaptació”. La normativa inclou la figura del tutor o tutora per a coordinar l’orientació i l’assessorament acadèmic, i també la introducció d’un contracte d’aprenentatge com a metodologia docent activa, que reculla els acords entre estudiant i docent.

L’Estatut de l’Estudiant recentment aprovat pel Consell de Govern, ja preveu l’adaptació curricular “com a dret específic de l’alumnat que acredite condició o situació de: discapacitat, necessitats específiques de suport educatiu, esportista d’elit, víctima de violència de gènere, maternitat, atenció a dependents, activitat laboral, que actuen en representació de la Universitat, representants estudiantils i estudiants que participen en programes de mobilitat”.

La proposta ha rebut la felicitació de diferents membres del Consell per destacar a la UA, una vegada més, en la sensibilització amb els seus estudiants amb necessitats especials, integrant en la seua normativa una casuística que si bé en la pràctica ja es tenia en compte, no havia sigut regulada. En aquest sentit, el rector, Manuel Palomar ha assegurat que la reglamentació aprovada està en la línia d’aconseguir una universitat "facilitadora, integradora i sensible amb les necessitats especials de la seua comunitat".

 

Honoris causa

A proposta del Departament de Llenguatges i Sistemes Informàtics, elevada per l’Escola Politècnica Superior, el Consell de Govern ha acordat concedir el títol de doctora honoris causa a la professora de Salamanca Felisa Verdejo.

Catedràtica de Llenguatges i Sistemes Informàtics de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Informàtica de la UNED, Verdejo compta amb una dilatada carrera acadèmica tant en l’àmbit docent com investigador. Ha destacat, principalment, en el processament del llenguatge natural i també en altres àrees relacionades amb l’aprenentatge col·laboratiu i la intel·ligència artificial. La data de la investidura s’acordarà a l’inici del curs ja que, en aquests moments, està pendent la investidura de Julio María Sanguinetti, prevista per a l’octubre, i la del rector de la Universitat de Pàdua, Giuseppe Zaccaria, que podria tenir lloc coincidint amb la festivitat de Sant Tomás d’Aquino, al gener.

En un altre ordre de coses, s’ha aprovat també per unanimitat l’acceptació de la donació d’un collage obra de Jaume Rocamora, amb destinació als fons del MUA. Es tracta de la peça feta l’any 2007, titulada Sistemes compositius II.

En el seu informe, el rector ha comentat els últims nomenaments que hi ha hagut en el Consell que impliquen diferents docents de la UA, entre aquests a la professora Josefina Bueno, nova directora General d’Universitats, amb qui ja s’ha fixat una entrevista per a tractar qüestions d’índole universitària.

Palomar ha recordat que enguany correspon a la UA l’obertura oficial del curs acadèmic de les cinc universitats valencianes que, tot i faltar concretar la data amb la Generalitat Valenciana, es preveu que tindrà lloc entre el 16 i el 26 de setembre.

 

Imatge de la reunió del Consell de Govern que ha tingut lloc aquest matí a la sala de juntes de Rectorat

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464