Saltar apartados

Un article de divulgació científica del catedràtic de la UA, Augusto Beléndez, premiat en el certamen "Ciència en Acció"

Alacant, 21 de juliol de 2015

L'article «La unificació electromagnètica: 150 aniversari de les equacions de Maxwell» del catedràtic de Física Aplicada de la Universitat d'Alacant Augusto Beléndez ha sigut guardonat amb una menció d'honor de treballs de divulgació científica en la setzena edició del prestigiós certamen internacional Ciència en Acció. Publicat prèviament en la revista Mètode, el treball ha sigut reconegut en la modalitat de Mitjans de Comunicació «per acostar-nos a la importància fonamental d'aquesta gran fita de la ciència», segons reflecteix l'acta del jurat.

En l'article, el catedràtic del Departament de Física, Enginyeria de Sistemes i Teoria del Senyal de la UA mostra com es van posar els pilars de l'electromagnetisme modern amb les contribucions d'Oersted, Ampère i Faraday, que van culminar en l'últim terç del segle xix amb la síntesi de Maxwell de l'electricitat, el magnetisme i l'òptica. Aquesta síntesi representa probablement la més profunda transformació dels fonaments de la física des dels temps de Newton. «En aquest sentit, és una de les consecucions més grans de la ciència, ja que unifica els fenòmens elèctrics i magnètics, i permet també desenvolupar la teoria de les ones electromagnètiques, incloent-hi la llum», assenyala l'autor de l'article.

El febrer passat, el professor Beléndez va impartir una conferència relacionada amb aquesta important fita en el Mes Cultural de l'Escola Politècnica Superior de la UA amb motiu de l’Any Internacional de la Llum.

 

Ciència en Acció

Ciència en Acció aproxima la ciència i la tecnologia al gran públic d'una manera dinàmica, fàcil i amena, i es dirigeix a estudiants, professors, investigadors i divulgadors de la comunitat científica, en qualsevol de les seues disciplines. El programa està dividit en diferents categories per a donar cabuda a variades propostes científiques, presentades, a més, en diferents formats. Es tracta d'una iniciativa del Consell Superior d’Investigacions Científiques, l'Institut de Ciències Matemàtiques, la Reial Societat Espanyola de Física, la Reial Societat Espanyola de Química, la Societat Espanyola d'Astronomia, la Societat Espanyola de Bioquímica i Biologia Molecular, la Societat Geològica d'Espanya i la Universitat Nacional d'Educació a Distància.

El lliurament de premis del certamen tindrà lloc en el parc de Can Xic de Viladecans, Baix Llobregat, el pròxim 17 d'octubre de 2015.

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464